Τζον Κέρι: Ο Άσαντ δεν έχει θέση σε μεταβατική Κυβέρνηση

13:18 22/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν μπορεί να έχει θέση σε μια μεταβατική Κυβέρνηση γιατί έχει χάσει τη νομιμοποίησή του να μπορεί να ηγείται, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι μιλώντας στην αρχή των ειρηνευτικών συνομιλιών που έχουν ως στόχο να τερματιστεί ο εμφύλιος στη Συρία.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε τη θέση ότι οι προκλήσεις δεν είναι ανυπέρβλητες και απηύθυνε έκκληση να

επιτραπεί πρόσβαση σε όλες τις περιοχές για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. Κέρι είπε ότι η διάσκεψη που πραγματοποιείται στην ελβετική πόλη Μοντρέ δοκιμάζει την ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να βρει μια λύση που θα τερματίσει τον πόλεμο.

«Βλέπουμε μόνο μια επιλογή, τη διαπραγμάτευση μιας μεταβατικής Κυβέρνησης που θα συσταθεί κοινή συναινέσει», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Αυτό σημαίνει ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν θα αποτελεί μέρος της μεταβατικής κυβέρνησης», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει τρόπος, δεν υπάρχει κανένας τρόπος, που ένας άνθρωπος που ηγήθηκε της βίαιης καταστολής του ίδιου του λαού του να μπορεί να επανακτήσει νομιμοποίηση για να κυβερνήσει».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε τη διάσκεψη να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να επιλύσει τη διένεξη.

«Μπροστά μας ορθώνονται μεγάλες προκλήσεις αλλά δεν είναι ανυπέρβλητες», επεσήμανε στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Μπαν.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση της Συρίας και τους επαναστάτες να επιτρέψουν «την άμεση και πλήρη πρόσβαση ανθρωπιστικής (βοήθειας) σε όλες τις κοινότητες που έχουν ανάγκη».

«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι αποκομμένοι από οποιαδήποτε βοήθεια εδώ και μήνες, με ανησυχητικές αναφορές για υποσιτισμό και απελπιστικές συνθήκες υγείας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιτραπεί να περάσουν τρόφιμα και ιατρικός και χειρουργικός εξοπλισμός ενώ πρέπει να επιτραπεί σε όσους είναι άρρωστοι και τραυματισμένοι να φύγουν».

«Η καταστροφή είναι καθολική», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα