Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων σε συνάντηση ΓΓ ΑΚΕΛ – Συντεχνιών Cyta

14:58 28/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ξεκάθαρη τοποθέτηση κατά των αποκρατικοποιήσεων εκφράστηκε σε συνάντηση που είχαν οι συντεχνίες της CYTA με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού.

Οι συντεχνίες ΕΠΟΕΤ, ΠΑΣΕ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΑΣΕΤ και ΣΕΠ Cyta, παρέθεσαν στον κ. Κυπριανού τις θέσεις τους όσον αφορά το μέλλον του Οργανισμού και αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε μετά τη συνάντηση

ότι το ΑΚΕΛ τάσσεται ανεπιφύλακτα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, και είπε ότι αυτή του η εναντίωση θα εκφραστεί τόσο στη Βουλή με την καταψήφιση της σχετικής προτεινόμενης νομοθεσίας, όσο και δημόσια με κινητοποιήσεις.

Όπως είπε, το ΑΚΕΛ συμφωνεί ότι αυτοί οι οργανισμοί χρειάζεται να εκσυγχρονιστούν, να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαδικασία λήψης των αποφάσεών τους και να τεθούν σημαντικά κριτήρια σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στα ΔΣ έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι όσοι συμμετέχουν είναι εκεί για να προσφέρουν, και όχι για να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη.

«Δεν μπορούμε όμως την ίδια στιγμή να ξεχάσουμε ότι αυτοί οι οργανισμοί έχουν στηρίξει διαχρονικά και το κράτος και την ίδια την κοινωνία. Ιδιαίτερα η Cyta έχει συνεισφέρει μέχρι σήμερα με τη μορφή της χορηγίας γύρω στα 700 εκατ. ευρώ στο κράτος ενώ αυτή τη στιγμή εάν εξακολουθεί να λειτουργεί το κράτος οφείλεται στο δανεισμό που απολαμβάνει από τους ημικρατικούς οργανισμούς, τη Cyta, την ΑΗΚ και την Αρχή Λιμένων», είπε.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι οι τρεις οργανισμοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, κοινωνικό ρόλο και επιπλέον εργοδοτούν χιλιάδες άτομα.

Εάν το θέμα είναι οικονομικό, είπε, τότε ο Υπουργός Οικονομικών οφείλει να το συζητήσει με τους ενδιαφερομένους και εξέφρασε την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να καταθέσει τις δικές του απόψεις για να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο το οικονομικό αίτημα.

Στο σημείο αυτό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το θέμα είναι κατ’εξοχήν πολιτικό και αφορά πολιτική απαίτηση της Τρόικας.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να αποδεχθεί την επιβολή της πολιτικής άποψης είτε της Τρόικας είτε της Κυβέρνησης σε βάρος του κυπριακού λαού «για ένα θέμα το οποίο δεν πρόκειται – όταν θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία – να επιστρέψει εκεί που είναι σήμερα. Θα είναι μια μόνιμη καταστροφή στην κυπριακή οικονομία για αυτό θα αντιταχθούμε και τελεσίγραφα δεν θα αποδεχθούμε από κανένα».

Υπενθύμισε ακόμη ότι δεν είναι η πρώτη φορά «που από την πλευρά της σημερινής Κυβέρνησης επιχειρήθηκε να ιδιωτικοποιηθούν αυτοί οι οργανισμοί. Σχετική πρωτοβουλία αναλήφθηκε και τη δεκαετία του ‘90 και τότε το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος που ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ είχαν σταματήσει αυτή την προσπάθεια».

Εκ μέρους των πέντε συντεχνιών της CYTA, ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ ΣΕΚ Ηλίας Δημητρίου είπε ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων με το ΑΚΕΛ στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και σημείωσε «είμαστε ενάντια του ξεπουλήματος του Οργανισμού μας».

Οι συντεχνίες, είπε, διεκδικούν όπως ο Οργανισμός αυτός που έχει προσφέρει στην κυπριακή κοινωνία να συνεχίσει να μπορεί μέσα από τον δημόσιό του χαρακτήρα να βοηθήσει ξανά τον τόπο εάν χρειαστεί.

«Θεωρούμε ότι τα συνταγματικά, νομικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα δεν μπορεί με κανένα τρόπο, ούτε η Τρόικα αλλά ούτε και η Κυβέρνηση να τα αλλοιώσει», είπε.

Περαιτέρω, είπε, ζητούν αναδιοργάνωση του Οργανισμού, εξορθολογισμό ρύθμισης των τηλεπικοινωνιών, και πρόσθεσε ότι «διότι βλέπουμε μια ρυθμιστική αρχή που είναι εχθρική προς τον οργανισμό μας».

Ζητούν επίσης να εγκριθεί το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, και καλούν τα κόμματα να διαφυλάξουν τον δημόσιο χαρακτήρα της CYTA αλλά και άλλων οργανισμών που προσφέρουν στον τόπο.

Ανέφερε ακόμη ότι οι συντεχνίες συνεχίζουν τον διάλογο που ξεκίνησαν με τα κόμματα και σημείωσε ότι μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου αυτού θα κρίνουν πως θα προχωρήσουν. Παράλληλα, ο κ. Δημητρίου είπε ότι οι οργανώσεις της CYTA βρίσκονται σε πλήρη σύμπνοια και ομόνοια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει διάλογος και λύση του προβλήματος και είπε ότι οι συντεχνίες θεωρούν, και το δήλωσαν και στον Υπουργό Οικονομικών, ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι να βρεθεί το 1,4 δισεκατ. Ευρώ που απαιτείται. Παρατήρησε ακόμη ότι όταν το συνδικαλιστικό κίνημα ρώτησε εάν το θέμα είναι εισπρακτικό ή διαρθρωτικό, η απάντηση ήταν ότι είναι εισπρακτικό.

«Αρα αφού είναι εισπρακτικό τότε το κράτος πρέπει να βρει τους τρόπους να μαζέψει το 1,4 δις. Εμείς σαν εργαζόμενοι έχουμε σκέψεις να τις καταθέσουμε αλλά δεν είναι δουλειά των εργαζομένων, αλλά του κράτους», είπε και συνέχισε «η πιπίλα που άρχισε από τον Μάρτη ότι πίσω από το κάθε τι είναι η Τρόικα νομίζω ότι κάπου πρέπει να σταματήσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα