Το θέμα της αναπομπής του νόμου για τη φύλαξη του χώρου κράτησης παράνομων μεταναστών στη Βουλή

14:42 23/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα της αναπομπής του νόμου για τη φύλαξη του χώρου κράτησης απαγορευμένων μεταναστών στη Μεννόγεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, κατά την οποία τα μέλη της επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Παρασκευή.

Σε δηλώσεις του, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Ιωνάς Νικολάου είπε πως τα μέλη δεν μπορούν να εγκρίνουν μια νομοθεσία χωρίς την ουσιαστική της μελέτη, γιατί αυτή έφτασε στην Επιτροπή την

τελευταία ώρα. “Γι` αυτό εκφράσαμε την επιφύλαξη μας, παρά το ότι μπορεί και να μην διαφωνήσουμε στην τροποποίηση τούτη, να εξετάσουμε το όλο ζήτημα της κράτησης μεταναστών, ώστε αυτό να συνάδει με την κυπριακή νομοθεσία και ειδικότερα το σύνταγμα μας που προνοεί και απαιτεί την έκδοση διατάγματος κράτησης η οποία να ελέγχεται σε μια δεδομένη στιγμή από το δικαστήριο”.

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολάου “η αναπομπή περιέχει δύο βασικούς λόγους”, συμπληρώνοντας πως “ο ένας είναι περισσότερο νομικός λόγος, ο οποίος αφορά τη τροποποίηση με την οποία περιορίσαμε τη δυνατότητα στελέχωσης των ιδιωτικών γραφείων ασφάλειας που θα μπορούσαν να αναλάβουν την παροχή των υπηρεσιών αυτών εάν το κράτος επιλέξει μια τέτοια δυνατότητα μόνο σε πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τρόπο ώστε να μην μπορούν να προσληφθούν για τον σκοπό αυτό πολίτες της ΕΕ, άλλοι πολίτες της ΕΕ ή από τρίτες χώρες”.

Πρόσθεσε πως “ο δεύτερος λόγος είναι κυρίως πολιτικός λόγος, ο οποίος ουσιαστικά εισηγείται την τροποποίηση ενός ορισμού επικαλούμενος την αλλαγή που κάναμε με την νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή τελευταίως, ζητώντας να αλλάξει τον ορισμό, ούτως ώστε αυτοί οι οποίοι θα οδηγούνται σε αυτούς τους χώρους κράτησης να μην είναι μόνο εκείνοι, για τους οποίους εκδίδονται διατάγματα κράτησης με βάση των περί αλλοδαπών και μετανάστευσης, αλλά και άλλοι για τους οποίους εκδόθηκε είτε απόφασης είτε υπό άλλον τύπον η απόφαση κράτησης τους”.

Ανέφερε πως η άποψη όλων των κομμάτων κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών είναι πως οι λόγοι της αναπομπής δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί, τόσο όσον αφορά τον πολιτικό λόγο, ο οποίος θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, όσο και για το νομικό λόγο, για τον οποίο τα μέλη θεωρούν ότι η αιτιολόγηση η οποία έγινε από την Επιτροπή ως θέμα δημόσιας ασφαλείας είναι ικανοποιητική ανεξαρτήτως εάν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί και για λόγους δημόσιας διοίκησης.

Είπε ακόμα πως τα μέλη πιστεύουν πως “δεν υπάρχει δυνατότητα ή αρμοδιότητα στα πλαίσια επανεξέτασης μιας εκκρεμούσης προς υπογραφή ψηφισθείσας νομοθεσίας από τη Βουλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ζητά επανεξέταση γενικότερα της ισχύουσας νομοθεσίας”.

“Θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η αναπομπή του Προέδρου καθόσον αφορά το συγκεκριμένο λόγο και πιστεύω ότι το ζήτημα που εγείρεται μπορούμε να το εξετάσουμε έχουμε δηλαδή τη δυνατότητα αφού η Μεννόγεια δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν το Νοέμβριο, όπως μας έχουν ενημερώσει από την αστυν

Keywords
Τυχαία Θέματα