Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων προετοίμασε το ΕΣ του Οκτωβρίου

20:09 16/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ενδιάμεση έκθεση για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ και ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που συγκλήθηκε στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία του Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Οι Υπουργοί

κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία πάνω σε ορισμένες πτυχές που αφορούν στη νέα δέσμη νομοθετικών μέτρων για την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, η οποία είναι η κύρια αναπτυξιακή πολιτική της Ενωσης.

Η Πολιτική Συνοχής στοχεύει στη μείωση σημαντικών οικονομικών, κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών και των κρατών μελών.

Ο κ. Μαυρογιάννης, εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την προκαταρκτική συμφωνία, λέγοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα της Κυπριακής Προεδρίας γιατί η Πολιτική Συνοχής συνιστά εκτός άλλων και ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για ανάπτυξη και απασχόληση».

Η μερική γενική προσέγγιση που επιτεύχθηκε αφορά την ενημέρωση και επικοινωνία, τεχνική βοήθεια, ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία, εδαφική ανάπτυξη, δημοσιονομικά ζητήματα που δεν καλύπτονται από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ειδικές συστάσεις ανά χώρα, διαχείριση και έλεγχος και δείκτες.

Ωστόσο, ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της συνολικής διαπραγμάτευσης του νομοθετικού πακέτου της Πολιτικής Συνοχής ή του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, το οποίο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας.

Στις δηλώσεις του, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Επίτροπος για τις Διοργανικές Σχέσεις και τη Διοίκηση Μάρος Σέφτσοβιτς, είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας οι Υπουργοί συζήτησαν για τις προετοιμασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.

Όπως  είπε, η συζήτηση ανάμεσα στους Υπουργούς αλλά και μετά με τον κ. Ρομπέι ήταν πολύ παραγωγική και πρόσθεσε ότι από πλευράς της Κομισιόν, εκείνο που είναι πολύ σημαντικό είναι «η επικύρωση της δέσμευσης που είχε αναληφθεί ήδη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιούνιο ότι πρέπει να κάνουμε το παν να φθάσουμε σε υιοθέτηση του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (για τις τράπεζες) μέχρι το τέλος της χρονιάς».

«Είμαστε εξίσου φιλόδοξοι όσον αφορά και άλλες πολύ σημαντικές προτάσεις όπως π.χ. για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων», σημείωσε.

Ο Επίτροπος ανέφερε ότι η Κομισιόν θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα ανυπέρβλητο εμπόδιο όταν υπάρχει πολιτική βούληση.

«Ελπίζω το ΕΣ του Οκτωβρίου να επιβεβαιώσει αυτή την προσέγγιση και να μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε το νέο σύστημα της ενιαίας εποπτείας εγκεκριμένο πριν το τέλος της χρονιάς», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Νοεμβρίου, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει απόφαση και υπογράμμισε τη στήριξη της Κομισιόν τόσο στην Προεδρία όσο και στον Πρόεδρο Ρομπέι

Keywords
Τυχαία Θέματα