Το συμβιβαστικό κείμενο της Κυπριακής Προεδρίας για το ΠΔΠ θα αποτελέσει τη βάση της τελικής διαπραγμάτευσης

19:42 24/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Γόνιμη συζήτηση, σημαντικές διαφωνίες, αλλά και βούληση όλων των χωρών μελών να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση έγκαιρα.

Αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα της σημερινής πρώτης εξέτασης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, του κειμένου που παρουσίασε η Κυπριακή Προεδρία αναφορικά για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2014-2020.

Οπως ανέφερε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Προεδρεύων, Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ανδρέας Μαυρογιάννης, έγινε μια μακρά και γόνιμη συζήτηση σε όλα τα θέματα. Συζητήσαμε, είπε,  για πρώτη φορά το αναθεωρημένο κείμενο της κυπριακής προεδρίας

μετά την άτυπη συνάντηση Λευκωσίας στο Αυγούστου και τις διμερείς επαφές που είχαν γίνει με τις χώρες μέλη τον Ιούλιο.

«Υπό το φως των παρατηρήσεων που ακούσαμε σήμερα θα συνεχίσουμε να προετοιμάζουμε τον τελικό συμβιβασμό», είπε ο κ. Μαυρογιάννης, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι αποδεκτά όλα τα σημεία της πρόταση της Προεδρίας. Ωστόσο, συνέχισε, όλα τα κράτη μέλη δέχθηκαν την πρόταση ως βάση για τις περαιτέρω εργασίες και δεσμεύθηκαν να φτάσουν σε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 22 και 23 Νοεμβρίου.

Ο κ. Μαυρογιάννης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να ληφθεί έγκαιρα απόφαση, ώστε να χρησιμοποιηθούν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για την απασχόληση. Οπως είπε, η πρόταση χωρίς να λέμε ότι μας αρέσει είναι «ρεαλιστική και προσγειωμένη» και θα βοηθήσει να επιτευχθεί συμφωνία.«Θα συνεχίσουμε τις εργασίες με πρακτικό τρόπο κατανοώντας τις δυσκολίες, αλλά είναι σημαντικό να πετύχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία», είπε.

Ο Προεδρεύων διευκρίνισε το επόμενο συμβιβαστικό κείμενο της Κυπριακής Προεδρίας, το οποίο θα περιέχει και αριθμούς, θα δοθεί μετά την τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 και 19 Οκτωβρίου, η οποία δεν θα εξετάσει το ΠΔΠ. Ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ με βάση της διαβουλεύσεις αυτές, αλλά και τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 20 Νοεμβρίου, θα προετοιμαστεί η τελική πρόταση της Προεδρίας για τη Σύνοδο Κορυφής στις 22 και 23 Νοεμβρίου, είπε ο κ. Μαυρογιάννης.

Τη θέση της Κομισιόν στη σημερινή συνεδρίαση διατύπωσε ο Αντιπρόεδρος Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίες εξέφρασε τις αντιρρήσεις της Επιτροπής για την τροποποίηση της αρχικής πρότασης της. Ωστόσο, κατανοεί, όπως είπε, το δύσκολο ρόλο της Κυπριακής Προεδρίας, η οποία θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ δύο μεγάλων ομάδων χωρών με διαφορετικές θέσεις.

Συμφωνούμε σε κάποια σημεία της πρότασης της Κυπριακής Προεδρίας, αλλά έχουμε και αντιρρήσεις για κάποια άλλα, είπε, επισημαίνοντας ότι η τροποποίηση της πρότασης (της Κομισιόν) δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, είπε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν παρουσίασε και μια πρόταση για τα έσοδα του κοινοτικού προϋπολογισμού, η οποία βασίζεται σε μια τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος που ισχύει σχετικά με το ΦΠΑ. Ωστόσο, τόσο η πρόταση αυτή όσο και η πρόταση για έναν νέο ευρωπαϊκό πόρο μέσω της φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλ

Keywords
Τυχαία Θέματα