Σε ενδεχόμενη παράβαση του περί χειραγώγησης της αγοράς νόμου καταλήγει το πόρισμα της ΕΚ για την Τράπεζα Κύπρου

18:43 24/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στο συμπέρασμα ότι το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου ενδεχομένως κατείχε εμπιστευτικές πληροφορίες, οι οποίες δεν είχαν ανακοινωθεί έγκαιρα προς το επενδυτικό κοινό, καταλήγει το πόρισμα της έρευνας που διεξήγαγαν εσωτερικοί ερευνώντες λειτουργοί της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) για την την απόφαση της Τράπεζας Κύπρου

να ζητήσει τελικά στήριξη από το κράτος, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, αντί 200 εκ. ευρώ, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει η Τράπεζα.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της ΕΚ Σε ενδεχόμενη παράβαση του περί χειραγώγησης της αγοράς νόμου καταλήγει το πόρισμα της ΕΚ για την Τράπεζα Κύπρου  μετά τη σημερινή συνεδρία του ΔΣ της Επιτροπής, ενώπιον του οποίου τέθηκε το πόρισμα των ερευνώντων λειτουργών.

“Το πόρισμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δύναται να προκύπτει ενδεχόμενη παράβαση κάποιων άρθρων του περί χειραγώγησης της αγοράς νόμου που έχουν σχέση με μη ανακοίνωση εμπιστευτικών πληροφοριών”, είπε η κ. Καλογήρου, η οποία εξήγησε ότι το πόρισμα αναφέρεται σε ενδεχόμενη κατοχή εμπιστευτικών πληροφοριών “γιατί θέλουμε να ακούσουμε και τις απόψεις του καθενός μέλους χωριστά” για τα συμπεράσματα του πορίσματος.

Η κ. Καλογήρου είπε ότι το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αφού αξιολόγησε κατά τη συνεδρία του τα στοιχεία και τις καταθέσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου που συνέλεξαν οι εσωτερικοί ερευνώντες λειτουργοί της Επιτροπής, “αποφάσισε, πριν λάβει την τελική του απόφαση, να καλέσει σε παραστάσεις την Τράπεζα Κύπρου, ως εταιρεία, καθώς και τον καθένα, χωριστά, Διοικητικό Σύμβουλο, ο οποίος διετέλεσε μέλος (εκτελεστικό και μη εκτελεστικό) του ΔΣ της Τράπεζας κατά την εξεταζόμενη περίοδο, για τις ενδεχόμενες παραβάσεις της νομοθεσίας, στις οποίες αναφέρονται στο πόρισμα”.

“Θα ακούσουμε τις απόψεις του κάθε μέλους του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου που διετέλεσε Σύμβουλος την τότε περίοδο για να αποφασίσουμε για τον καθένα χωριστά”, είπε η κ. Καλογήρου, εξηγώντας παράλληλα ότι δεν διαγράφεται ενδεχόμενη ευθύνη Συμβούλου σε περίπτωση που δεν είναι σήμερα μέλος του ΔΣ της Τράπεζας.

Στη συνέχεια, όπως είπε η κ. Καλογήρου, το ΔΣ της Επιτροπής θα συνεδριάσει εκ νέου για να εξετάσει την κάθε μια άποψη, χωριστά, που θα εκφράσουν οι εμπλεκόμενοι και να λάβει την τελική του απόφαση.

Ανέφερε επίσης ότι σε περίπτωση που το ΔΣ της Επιτροπής καταλήξει στην απόφαση ότι υπάρχει παράβαση της νομοθεσίας τότε θα επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις (χρηματικό πρόστιμο), τόσο στην Τράπεζα όσο και στους Διοικητικούς Συμβούλους χωριστά, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν, ενώ αν αποφασίσει ότι δεν υπάρχει παράβαση της νομοθεσίας, τότε το θέμα θεωρείται λήξαν.

Σημείωσε ότι το μέγιστο χρηματικό πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί φθάνει σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, συνολικά.

Το θέμα που εγείρεται και έχει προκαλέσει την έρευνα της ΕΚ είναι κατά πόσον η ηγεσία της Τράπεζας κατείχε εμπιστευτικές πληροφορίες σε σχέση με το τελικό ποσό στήριξης, τις οποίες δεν δημοσιοποίησε με σκοπό να παραπλανηθούν οι μέτοχοι και γενικά οι επεν

Keywords
Τυχαία Θέματα