Το ρόλο της Κύπρου στο νέο ενεργιακό πεδίο θα αναδείξει ο Υπ. Εμπορίου

12:28 27/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ρόλο της Κύπρου ως του συνδετικού κρίκου μεταξύ του αραβικού κόσμου και του Ισραήλ στην προσπάθεια αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην περιοχή, αναμένεται να αναδείξει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης στο διεθνές συνέδριο για τους υδρογονάνθρακες που διοργανώνει το Offshore Northern Seas Foundation στο Στάβανγκερ, το ενεργειακό κέντρο της Νορβηγίας.

Σε δηλώσεις

του στο ΚΥΠΕ από την Νορβηγία, ο κ. Συλικιώτης επεσήμανε πως είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος συμμετέχει σε αυτό το συνέδριο που αφορά τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και στο οποίο συμμετέχουν Υπουργοί Ενέργειας από όλο τον κόσμο και εκτελεστικοί Πρόεδροι ενεργειακών κολοσσών.

Οπως ανέφερε ο κ. Συλικιώτης, το πρώτο μέρος του συνεδρίου θα αφορά τη γεωπολιτική της ενέργειας και σε αυτά τα πλαίσια θα συζητηθούν οι προοπτικές που αφορούν τα ενεργειακά θέματα και τις πολιτικές εξελίξεις σε τρεις περιοχές του πλανήτη και ειδικότερα τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, την Αρκτική και οι προοπτικές ανάπτυξης της περιφέρειας BRICS, (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική).

Στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι θα αναδείξει  “το ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος ως γέφυρα ειρήνης στην περιοχή για να αναπτυχθεί και μια συνεργασία, αλλά και τον στόχο της μετατροπής της Κύπρου σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο της περιοχής”.

Εξήγησε πως η συζήτηση που θα γίνει για την Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική έχει να κάνει και με τις πολιτικές εξελίξεις, όπως την Αραβική Ανοιξη και τις νέες ανακατατάξεις που παρατηρούνται στην περιοχή.

“Εδώ θα πρέπει να αναδείξουμε και το ρόλο της Κύπρου και τη συνεργασία που έχουμε με τις χώρες της περιοχής και τη νέα πρόκληση που υπάρχει για τις χώρες της περιοχής να αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων για το καλό των λαών της περιοχής και όχι ως πηγή αντιπαράθεσης”, είπε ο Υπουργός Εμπορίου, προσθέτοντας πως “η Κύπρος επειδή έχει άριστες σχέσεις και με το Ισραήλ και με τις αραβικές χώρες και σαν κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να παίξει αυτό το συνδετικό κρίκο στην συνεργασία”.

Παράλληλα, στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Συλικιώτης αναμένεται να έχει επαφές με Νορβηγούς αξιωματούχους αλλά και άλλων χωρών.

Εξηγώντας ότι η Νορβηγία είναι ένα πετυχημένο μοντέλο στη εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι “προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη θετική εμπειρία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αντιγράφουμε”.

“Αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα και που αφορούν τον τρόπο επένδυσης των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες με την ίδρυση ταμείου υδρογονανθράκων για τις επόμενες γενιές, τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε και λειτουργεί η κρατική εταιρεία πετρελαίου, (Statoil) η οποία αναπτύσσεται με ένα ραγδαίο τρόπο. Είναι στοιχεία που αξιοποιούμε εμείς στην προσπάθειά μας να ιδρύσουμε ένα ταμείο και την εταιρεία υδρογονανθράκων”, συμπλήρωσε.

Ερ

Keywords
Τυχαία Θέματα