Το πλάνο αποδίδει, αλλά χρειάζεται κι άλλη λιτότητα, λέει ο Όσμπορν

19:17 5/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το οικονομικό σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης αποδίδει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί, δήλωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν κατά τη λεγόμενη Φθινοπωρινή Δήλωση, με την οποία ο αρμόδιος Υπουργός ανακοινώνει νέες προβλέψεις και νέα μέτρα για την οικονομία.

Ο κ. Όσμπορν είπε ότι η βρετανική οικονομία αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη αναπτυγμένη οικονομία και προέβλεψε

ότι το 2018/19 για πρώτη φορά από το 2001 ο προϋπολογισμός θα είναι πλεονασματικός.

Παρόλα αυτά προειδοποίησε ότι υπάρχει ακόμα στενότητα ρευστότητας, ότι περισσότεροι πολίτες θα χρειαστεί να περιμένουν περισσότερα χρόνια πριν αρχίσουν να λαμβάνουν κρατική σύνταξη, καθώς και ότι για καθένα από τα επόμενα τρία χρόνια η κυβέρνηση θα χρειαστεί να εξοικονομήσει 1 δισεκατομμύριο στερλίνες.

Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης, μέσω του σκιώδους Υπουργού Οικονομικών Εντ Μπολς, κατηγόρησαν τον κ. Όσμπορν ότι τελεί σε κατάσταση άρνησης σχετικά με την «κρίση» του κόστους διαβίωσης. «Για τους περισσότερους πολίτες δεν υπάρχει καμία ανάκαμψη», είπε ο κ. Μπολς.

Ο Τζορτζ Όσμπορν εξήγγειλε μεταξύ άλλων ότι η ηλικία συνταξιοδότησης θα αναπροσαρμόζεται τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής. Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στα 68 έτη στα μέσα της δεκαετίας του 2030, αντί για το 2046 που είχε ανακοινωθεί παλαιότερα. Το όριο θα μπορούσε να αυξηθεί στα 69 έτη έως τα τέλη της δεκαετίας του 2040, είπε ο κ. Όσμπορν.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η βρετανική οικονομία θα τρέξει φέτος με ρυθμό ανάπτυξης 1,4% του ΑΕΠ, ποσοστό υπερδιπλάσιο του 0,6% που είχε προβλεφθεί το Μάρτιο. Κατά το επόμενο οικονομικό έτος (που στη Βρετανία αρχίζει τον Απρίλιο) ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,4% έναντι αρχικής πρόβλεψης 1,8%.

Εξάλλου, η σχεδιαζόμενη για το 2014 αύξηση του τέλους καυσίμων κατά 2 πένες το λίτρο ακυρώνεται, θα δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις για την ενθάρρυνση γεωτρήσεων για την εξαγωγή σχιστολιθικού αερίου και θα καταρτιστούν σχέδια για την επένδυση 375 δισεκατομμυρίων λιρών σε προγράμματα ενέργειας, μεταφορών, επικοινωνιών και διαχείρισης υδάτων τις επόμενες δεκαετίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα