Ομήρου: Η ΕΔΕΚ δεν θα ψηφίσει νομοθεσία για ιδιωτικοποιήσεις όπως προτείνεται από την Κυβέρνηση

19:05 5/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή νομοθεσία για ιδιωτικοποιήσεις όπως προτείνονται από την Κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος είπε πως το κόμμα έχει καταθέσει εδώ και εβδομάδες ολοκληρωμένη πρόταση για εκσυγχρονισμό των Ημικρατικών Οργανισμών, που θα περιλαμβάνει

μερική μετοχοποίηση ορισμένων ημικρατικών, διατηρουμένης της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου στο κράτος.
Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο επίσκεψης του στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Λευκωσίας «Αγκαλιάζω», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον «οδικό χάρτη ιδιωτικοποιήσεων», εκφράζοντας τη λύπη του γιατί οι απόλυτα και επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις της ΕΔΕΚ δεν ελήφθησαν υπόψη.

Είπε ότι σύμφωνα με την πρόταση εξαιρείται η Αρχή Λιμένων, που όπως σημείωσε, πρέπει να παραμείνει υπό τον απόλυτο έλεγχο του κράτους για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Επιπλέον, είπε πως η πρόταση τους περιλαμβάνει συγκεκριμένο σχέδιο εξασφάλισης του ποσού των 1,4 δις ευρώ όπως απαιτεί η Τρόικα, κατά τρόπο ασφαλή και χωρίς επιβάρυνση του δημοσίου χρέους.

«Πρώτον, με τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου κρατικής περιουσίας που θα αποτελεί μετεξέλιξη του Ταμείου Αλληλεγγύης. Δεύτερον, με τη δημιουργία Εθνικής Αρχής Κρατικής Ακίνητης Περιουσίας, η οποία θα μπορεί να εκποιήσει κρατικές επιχειρήσεις που έχουν εκπληρώσει το λόγο ύπαρξης τους, να προχωρεί σε εκποίηση, ή μίσθωση ακίνητης κρατικής περιουσίας και θα διαχειριστεί τη μερική μετοχοποίηση εκείνων των Ημικρατικών Οργανισμών, που θα μετοχοποιηθούν μερικώς», είπε.
Κατάληξε λέγοντας ότι οι απόλυτα και επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις του ΚΣ ΕΔΕΚ δεν λήφθηκαν υπόψη και ότι απουσίασε τόσο ο διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις όσο και ο ευρύτερος κοινωνικός διάλογος και η Κυβέρνηση επωμίζεται πλέον τεράστιες ευθύνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα