Το Κυπριακό βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, δηλώνει ο Ναμί μιλώντας για «φυσικά χρονοδιαγράμματα»

19:58 4/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται το Κυπριακό, σύμφωνα με τον «υπουργό εξωτερικών» Οζντίλ Ναμί, και όποιος μπορεί να συμβάλει πρέπει να το κάνει.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ναμί συμμετείχε χθες βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή του Μπαϊράκ, όπου ανέφερε πως με τον Ντερβίς Έρογλου έχουν στενή συνεργασία και την επόμενη περίοδο αυτή η συνεργασία θα αυξηθεί και θα εντατικοποιηθεί.

Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, δεν προσπάθησε να επιβάλει καμιά «τελευταία ημερομηνία», αλλά είναι σημαντικό να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα φυσικά χρονοδιαγράμματα.

«Στο παρελθόν προχωρούσαμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη αυτά τα φυσικά χρονοδιαγράμματα και οι δύο πλευρές λόγω της μη λύσης αναγκάστηκαν να πληρώσουν βαρύ τίμημα. Γι’ αυτό το λόγο αυτά τα φυσικά χρονοδιαγράμματα είναι σημαντικό να ληφθούν σοβαρά υπόψη», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το στόχο επίτευξης λύσης το πρώτο τετράμηνο του 2014, ο κ. Ναμί είπε πως τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι ιδιαίτερα με την στάση της ε/κ πλευράς που συνεχίζει να αποφεύγει μια συμφωνία θέτοντας προϋποθέσεις στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος και γι’ αυτό δεν φαίνεται δυνατή η επίτευξη του στόχου επίλυσης την άνοιξη του 2014.

Στο θέμα των δυσκολιών που υπάρχουν στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, ο Οζντίλ Ναμί ανέφερε ότι «η τ/κ πλευρά είναι της άποψης ότι είναι αρκετή η αποδοχή των προηγούμενων συγκλίσεων και κοινών ανακοινωθέντων, αλλά ο Ε/κ ηγέτης δεν θέλει να αναφερθεί σε αυτά (τις προηγούμενες συγκλίσεις και ανακοινωθέντα), θέλει μόνο να αναφερθεί στη μια υπηκοότητα και μια κυριαρχία και πλέον σημαντικά θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες και την εσωτερική ιθαγένεια, που είναι αναπόσπαστο μέρος μιας ομοσπονδίας, αποφεύγει να τα συζητήσει».

Οι δύο διαπραγματευτές, Ερτούγ και Μαυρογιάννης, ανέφερε, βρίσκονται σε επαφή, και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τη βοήθεια των ΗΕ θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια φόρμουλα. Σε ερώτηση γιατί δεν έγιναν οι επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα ακόμα, απάντησε ότι οι επίσημες προσκλήσεις που έγιναν από την πλευρά του ελληνικού και του τουρκικού ΥΠΕΞ ισχύουν ακόμη.

Η τουρκική πλευρά και το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, είπε, έχουν προτείνει κάποιες ημερομηνίες, αλλά από την ε/κ πλευρά και από την Αθήνα η έγκριση δεν ήρθε. «Περιμένουμε την ημερομηνία που θα προτείνουν αυτοί και να γίνουν αυτές οι επισκέψεις ταυτόχρονα και στο ίδιο επίπεδο». Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές οι επισκέψεις θα δημιουργήσουν ένα πιο θετικό κλίμα και θα συμβάλουν στην πιθανότητα συνάντησης των ηγετών.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δική του συνάντηση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο κ. Ναμί είπε ότι τόσο πριν όσο και μετά είχαν ενημέρωση τόσο ο Τ/κ ηγέτης, όσο και ο «πρωθυπουργός», Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, αλλά και η Άγκυρα.

Εξάλλου, σε συνάντησή του σήμερα με τη συντεχνία των τ/κ «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS), ο «υπουργός εξωτερικών» είπε ότι η συμφωνία για μια ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό είναι σταθερός στόχος και σε αυτό το θέμα τείνουν χείρα φιλίας προς τους συνομιλητές τους στην ε/κ πλευρά. Είναι εφικτή μια νέα και διαφορετική Κύπρος και ήρθε η ώρα να την δημιουργήσουμε με συνεργασία, για να μην πω επιπλέον ότι πέρασε και ο καιρός για κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ναμί χαρακτήρισε σημαντικές τις μέρες που διερχόμαστε όπως και την κάθοδο του Αλεξάντερ Ντάουνερ στην Κύπρο, επαναλαμβάνοντας την επιθυμία της τ/κ πλευράς για πραγματοποίηση της συνάντησης των ηγετών ακόμη και εάν δεν υπάρξει επιτυχής κατάληξη στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος.

Ο Αχμέτ Καπτάν, πρόεδρος της KTAMS, ευχαρίστησε τον Ναμί για τον ενεργό ρόλο του στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η πηγή όλων των προβλημάτων είναι η μη λύση και ότι για συντεχνίες όπως η δική του, που θέλουν λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο στις παραμέτρους των ΗΕ, είναι σημαντικό που στην «κυβέρνηση» βρίσκεται ένα κόμμα (το ΡΤΚ) το οποίο είναι υπέρ της λύσης. Ζήτησε όπως στη διαδικασία της επίλυσης το «υπουργείο» εξωτερικών έχει πιο ενεργό ρόλο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι συντεχνίες και οι «μη κυβερνητικές» οργανώσεις που υπερασπίζονται την λύση θα παίξουν και θα αναλάβουν και αυτές ενεργό καθήκον.

Keywords
Τυχαία Θέματα