Το κράτος κάνει λάθος για το Μέγαρο Πολιτισμού

22:57 7/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κίνηση μας εδώ και 5+ χρόνια πολεμάει ώστε να αρχίσει το μεγαλύτερο έργο πολιτιστικής υποδομής στην χώρα μας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αντί ενός Μεγάρου μας έμεινε ακόμη ένα χωράφι (Παλαιό Νοσοκομείο, Παλαιό ΓΣΠ, Χώρος Νέας Βουλής) στο κέντρο της Λευκωσίας γεμάτο αυτοκίνητα, σκουπίδια, χόρτα, και ότι άλλο φανταστείτε και ταυτόχρονα θα χαθούν για πάντα πέραν των €20 εκ. αφού αναστολή του έργου σημαίνει και ματαίωση του.

Γιατί το έργο Κύριε Υπουργέ

Παιδείας και «Πολιτισμού» αφαιρέθηκε για υλοποίησή από τα διαρθρωτικά ταμεία 2007 -2013 την ώρα που υπήρχαν 45% από τα κονδύλια διαθέσιμα, δηλαδή 288 εκ. έμειναν ανεκμετάλλευτα. Γιατί δεν το τοποθετείτε στα διαρθρωτικά ταμεία 2014 -2020;

Λέτε ότι στην πορεία, τα κονδύλια διατέθηκαν σε άλλα έργα τα οποία κρίθηκαν ως ώριμα, με αποτέλεσμα να μεταβιβαστεί το σύνολο του κόστους της κατασκευής του Μεγάρου στο δημόσιο.

Tα “ώριμα” έργα που λέτε ούτε καν άρχισαν μερικά, μερικά είναι σταματημένα εδώ και 1 χρόνο λόγο χρεοκοπίας των εργολάβων και κανένα δεν παραδόθηκε μέχρι σήμερα, και σε λίγο καιρό τελειώνει η προθεσμία για διεκδίκηση των χρημάτων. Άρα στο τέλος, το σύνολο του κόστους και των έργων αυτών θα μεταβιβαστεί στο δημόσιο και θα είναι διπλάσιο από το κόστος του Μεγάρου. Άρα μια τρύπα στο νερό κάνατε.

Το μέγαρο ήταν το πρώτο έργο που εγκρίθηκε από τα Δ.Τ. και ήταν έτοιμο να κτιστεί από σοβαρές εταιρείες και σήμερα θα ήταν τελειωμένο και full χορηγημένο και με κόστος συντήρησης στο 0.07% του ετήσιου προϋπολογισμού του κράτους, όσο ένα θέατρο η ένα σχολείο αφού και αυτό θα ήταν μέρος του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού συστήματος και παιδείας.

Καλούμε το κράτος να διορίσει εξωτερική ερευνητική επιτροπή (όχι από το Υπ. Οικ.) για να διερευνήσει πιθανό σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος λόγο κακοδιαχείρισης των διαρθρωτικών ταμείων με αποτέλεσμα να σπαταληθούν και να χαθούν 20εκ+ από τα ταμεία του κράτους για το Μέγαρο.

Κίνηση Πολιτών “Urban Cyprus Society”

Keywords
Τυχαία Θέματα