Το κράτος επιδιώκει να έρθει κοντά με τους πολίτες, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

20:25 4/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η στήριξη και ο εκσυγχρονισμός του Εθελοντικού Κινήματος και η εφαρμογή εργαλείων για την ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής του πολίτη είναι πολύ σημαντικός πυλώνας πολιτικής της Κυβέρνησης, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι με τη θεσμοθέτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο της 4ης Δεκεμβρίου, ως Ημέρας Δημόσιας Διαβούλευσης, εφαρμόζεται μια σημαντική πολιτική, η επιδίωξη να έρθει το κράτος κοντά στους πολίτες και ειδικότερα

στους νέους και να ενθαρρυνθούν με την ενεργό συμμετοχή τους στη διαμόρφωση πολιτικών.

Σε παρέμβασή του, στην πρώτη Θεσμοθετημένη Δημόσια Διαβούλευση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η δημόσια διαβούλευση έχει ως στόχο να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις και εισηγήσεις τους επί συγκεκριμένων ζητημάτων και μέτρων, ώστε το κράτος να μπορεί να διαμορφώνει ολοκληρωμένη άποψη πριν την χάραξη πολιτικών.

Όπως είπε, «η διαδικασία αυτή θα φέρει την Κυβέρνηση και τον πολίτη ακόμα πιο κοντά και θα συμβάλει τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό του κράτους», για να προσθέσει πως «το κράτος δεν μπορεί να εκσυγχρονιστεί χωρίς τη συμμετοχή του πολίτη».

«Τον πολίτη τον θέλουμε σύμμαχο και συμμέτοχο στη διαδικασία αυτή. Ο πολίτης έχει και λόγο και ρόλο στα θέματα που τον αφορούν. Η σημερινή Διαβούλευση έχει σαν θεματική εσάς, τους εθελοντές, και ειδικότερα την αναζήτηση εισηγήσεων και απόψεων για το πώς θέλουμε το Εθελοντικό Κίνημα στον τόπο μας. Πώς να εκσυγχρονιστεί και πώς να στηριχθεί. Πρέπει να ξέρετε ότι τα θέματα του Εθελοντισμού έχουν το έντονο προσωπικό μου ενδιαφέρον», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Συνέχισε λέγοντας πως είναι γι’ αυτό, αλλά και σε αναγνώριση του σημαντικού έργου που προσφέρουν οι εθελοντές σε όλους τους τομείς της κοινωνίας , που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ένα όργανο συντονισμού του Εθελοντικού Κινήματος, το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι με τη δημιουργία του θεσμού αυτού, η Κυβέρνηση έχει μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό του Εθελοντισμού στον τόπο μας, αλλά και την εφαρμογή πολιτικών, οι οποίες θα ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη, του εθελοντή.

Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην εφαρμογή πολιτικών για την ενθάρρυνση του Εθελοντισμού στο στράτευμα και βρίσκεται στη διαδικασία επιδιόρθωσης της πρώτης υποδομής για την στέγαση εθελοντικών οργανώσεων στη Λάρνακα, δημιουργώντας το πρώτο «Σπίτι του Εθελοντή».

Στόχος, ανέφερε, «είναι η δημιουργία ανάλογης υποδομής σε κάθε επαρχία. Η νομοθεσία εγγραφής έχει αναβαθμιστεί, με κύριο στοιχείο εκσυγχρονισμού την υποβολή από όλες τις Οργανώσεις ελεγμένων οικονομικών λογαριασμών. Αν για δυο συνεχή έτη δεν υποβάλουν ελεγμένους οικονομικούς λογαριασμούς, τότε αφαιρούνται από το αρχείο».

Σχετικά με το Νόμο Πιστοποίησης, ο Πρόεδρος Αναστασίαδης είπε ότι βρίσκεται, ήδη, στο τελικό στάδιο της διαβούλευσης, σημειώνοντας ότι προχώρησαν ακόμα στη θεσμοθέτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο, της Διακήρυξης των «Δικαιωμάτων και Ευθυνών των Εθελοντών».

Είπε πως «πρόκειται για ένα σημαντικό και σύγχρονο έγγραφο πολιτικής, το οποίο ενδυναμώνει, βελτιώνει και καθορίζει μια κοινή βάση λειτουργίας του Εθελοντικού Κινήματος».

Επίσης, αναφέρθηκε στις κρατικές χορηγίες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στα τελικά στάδια εφαρμογής μια νέας πολιτικής για τις χορηγίες που το κράτος παραχωρεί στο Εθελοντικό Κίνημα.

Επιπλέον, είπε πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία μιας Υπηρεσίας, η οποία θα έχει την ευθύνη αξιολόγησης, έγκρισης, ελέγχου, καθορισμού προτεραιοτήτων και κατά τόπους επισκέψεων, ενώ σημείωσε ότι προχώρησε με την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για την αναγνώριση της μη τυπικής και άτυπης μάθησης.

«Η επιτροπή αυτή θα υποβάλει προς το Υπουργικό Συμβούλιο την εισήγηση της για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της διαδικασίας αναγνώρισης των δεξιοτήτων, των γνώσεων και των ικανοτήτων που αποκτούν οι πολίτες και ειδικότερα οι νέοι κατά τη διάρκεια της εθελοντικής τους προσφοράς. Σκοπός μας είναι όλες αυτές οι γνώσεις να αναγνωρίζονται στην Επίσημη Εκπαίδευση αλλά και στην εργασία, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας από το οποίο ταλαιπωρείται σήμερα η κοινωνία μας», είπε.

Επιπροσθέτως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δημιουργήθηκε η πρώτη Υπηρεσιακή Επιτροπή, η οποία αποτελείται από λειτουργούς όλων των Υπουργείων, καθώς και Υπηρεσία, για θέματα Εθελοντισμού και ενθάρρυνσης της ενεργού συμμετοχής του πολίτη.

Ανέφερε ακόμα πως η κυβέρνηση είναι στο τελικό στάδιο για την εφαρμογή δράσεων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, δράσεις οι οποίες θα προωθήσουν την καλλιέργεια του Εθελοντισμού στα σχολεία.

Καταλήγοντας, είπε ότι όλα αυτά αναδεικνύουν τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει ουσιαστικά το σημαντικό έργο των εθελοντών, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του Εθελοντικού Κινήματος, γιατί θέλει το κάθε σπίτι να έχει έναν τουλάχιστον εθελοντή.

Keywords
Τυχαία Θέματα