Η Τουρκία θα επικυρώσει στις 16 Δεκεμβρίου τη συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ

20:13 4/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Τουρκία αποδέχθηκε σήμερα να επικυρώσει στις 16 Δεκεμβρίου και να εφαρμόσει στη συνέχεια, τη συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούνιο του 2012 με την ΕΕ για επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών που από το έδαφός της εισέρχονται στην κοινοτική επικράτεια.

Η Αγκυρα απέσπασε από τους Ευρωπαίους ως αντάλλαγμα τη σταδιακή μέσα σε 3,5 χρόνια κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ. Κάτι που η ΕΕ έχει ήδη κάνει για όλες τις υποψήφιες χώρες των Δυτικών

Βαλκανίων (Αλβανία, Σκόπια, Σερβία, Μαυροβούνιο).

Η συμφωνία ανακοινώθηκε σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση των αρμόδιων Eπιτρόπων Σεσίλια Μάλμστρομ (εσωτερικές υποθέσεις) και Στέφαν Φούλε (διεύρυνση) με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Ναβούτογλου.

Η επανεισδοχή θα αρχίζει να εφαρμόζεται από την Αγκυρα μετά την επικύρωσή της από τις δύο πλευρές (Συμβούλιο της ΕΕ και τουρκικό κοινοβούλιο), ταυτόχρονα με την εφαρμογή της σταδιακής κατάργησης της βίζας. Προηγουμένως, η Αγκυρα θα πρέπει να προσαρμόσει στα κοινοτικά πρότυπα τα ταξιδιωτικά έγγραφα που εκδίδει.

Η Τουρκία θα επανεξετάσει επίσης τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες (είχε καταργήσει τη βίζα), ωστε να ευθυγραμμιστεί η νομοθεσία της με τον ευρωπαϊκό κατάλογο, ενώ θα αναλάβει να ασφαλίσει και τα σύνορά της με το Ιράκ και τη Συρία. Μέχρι τώρα υπήκοοι τρίτων χωρών, κυρίως της Βορείου Αφρικής (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία κ.λπ.), έμπαιναν χωρίς βίζα στην Τουρκία, την οποία χρησιμοποιούσαν ως αφετηρία για την παράνομη είσοδό τους στην κοινοτική επικράτεια, κυρίως μέσω της Ελλάδας, αλλά και της Βουλγαρίας.

«Η βούληση μας να εργαστούμε από κοινού μάς επέτρεψε να ξεπεράσουμε τις διαφορές που είχαμε τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η Σεσίλια Μάλμστρομ, η οποία πρόσθεσε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής συνιστά προϋπόθεση για την άρση της θεώρησης και η Τουρκία καλείται να ικανοποιήσει μια σειρά από όρους σχετικά με την ασφάλεια των εγγραφών, τη διαχείριση της μετανάστευσης,τη δημόσια τάξη και τα θεμελιώδη δικαιώματα

Ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για ιστορική ημέρα, η οποία ανοίγει το δρόμο για πλήρη άρση της βίζας για Τούρκους πολίτες όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ το αργότερο σε 3,5 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα