Το κούρεμα έφερε υποβάθμιση της Κύπρου από την S&P’s

09:05 28/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την Πέμπτη τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ”ΒΒΒ” από ”ΒΒΒ +”.

Την ίδια στιγμή, ο Οίκος υποβάθμισε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε ”Α-3” από ”Α-2”, ενώ διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση σε ”CreditWatch” με αρνητικές επιπτώσεις, όπως αρχικά είχε τοποθετηθεί στις 12 Αυγούστου του 2011.

Ο Οίκος αναφέρει ότι έχει αφαιρέσει τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου

από αρνητικό CreditWatch.

Σύμφωνα με τον S&P, οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις που συνεπάγονται για την κυπριακή Κυβέρνηση από την έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα συνεχίζουν να επιβαρύνουν πολύ την αξιολόγηση της Κύπρου.

”Πιστεύουμε ότι ένα σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα (PSI) ή υψηλότερο ‘κούρεμα’ από αυτό που είχε προηγουμένως συμφωνηθεί από εμπορικούς πιστωτές θα απαιτούσε την ανακεφαλαιοποίηση ορισμένων εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων, είτε μέσω δημόσιας προσφοράς είτε μέσω κυβερνητικής ενίσχυσης κεφαλαίων”, σημειώνει.

”Πιστεύουμε, επίσης, ότι η επίδραση μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία, με τη μορφή της αύξησης της χρηματοδότησης του κόστους του ιδιωτικού τομέα, πέρα από τις προηγούμενες προσδοκίες μας, μειώνοντας έτσι τις επενδύσεις και την συνολική εγχώρια ζήτηση”, προσθέτει.

Επιπλέον, ο Standard & Poor’s αναφέρει ότι ”η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να επιδεινώσει την δυναμική του δημόσιου χρέους της κυπριακής Κυβέρνησης και να μειώσει την προθυμία των πολιτικών ηγετών της να πιέσουν προς τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας”.

Εκτιμούμε, αναφέρει ο Οίκος, ότι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό χρέος (κρατικό, εταιρικό και τραπεζικό συνδυασμένο) είναι γύρω στο 165% του ΑΕΠ της Κύπρου και αυτό ανάλογα με τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο ελληνικό χρέος, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέχρι 10% του ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα