Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταδικάζει τη στάση της Τουρκίας

17:22 16/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε ψήφισμά του το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταγγέλλει το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί και προκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, αρνούμενη παράλληλα να έχει οποιεσδήποτε επαφές με την παρούσα κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αν και η Τουρκία είναι υποψήφιο προς ένταξη κράτος.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη από το ΑΚΕΛ αναφέρεται

ότι «το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς υιοθέτησε ψήφισμα για το Κυπριακό κατά την τελευταία Σύνοδο του, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Ιουλίου στην Αθήνα».

Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο, «επαναβεβαιώνουν την αλληλεγγύη τους προς τον κυπριακό λαό στο σύνολο του – Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους – καθώς και τη στήριξη τους στον αγώνα για επανένωση της Κύπρου και του λαού της σύμφωνα με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Κορυφής του 1977 και 1979, σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με διασφαλισμένα τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες όλων των Κυπρίων».

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι «παρά τις επίμονες προσπάθειες, η αδιαλλαξία της Τουρκίας παρεμποδίζει την επίτευξη συμφωνημένης λύσης, ενώ η συνεχιζόμενη κατευθυνόμενη ροή χιλιάδων εποίκων από την Τουρκία στοχεύει στην αλλοίωση της δημογραφικής δομής της Κύπρου και την αφομοίωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αναφέρει ότι «η επεκτατική αυτή πολιτική θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη διατήρηση της ταυτότητας και την ίδια την ύπαρξη της τ/κ κοινότητας».

Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε, τονίζεται η «απαράδεκτη συμπεριφορά και η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία «συνεχίζει να εξαπολύει απειλές και να συμπεριφέρεται προκλητικά ενάντια στην Κύπρο ακόμη και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου».

Αναφέρεται, ακόμη, από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ότι «ταυτόχρονα, η Τουρκία, διακηρύσσει πως δεν πρόκειται να έχει επαφές με την Προεδρία του Συμβουλίου ενόσω ασκεί την Προεδρία η Κύπρος».

«Πρόκειται για απαράδεχτη στάση ιδιαίτερα γιατί προέρχεται από χώρα που έχει αποταθεί να καταστεί μέλος της ΕΕ», αναφέρει.

Οι συμμετέχοντες στην Σύνοδο αναφέρονται στο ψήφισμά τους και στην «περίπλοκη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή η οποία είναι εξαιρετικά ανησυχητική».

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, καταλήγοντας, εκφράζει, «τη στήριξη μας στον αγώνα να καταστεί η Κύπρος γέφυρα συνεργασίας και ειρήνης ανάμεσα στις χώρες και τους λαούς της περιοχής».

Keywords
Τυχαία Θέματα