Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει απελευθέρωση του Σαρρή

14:10 19/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στην ”σύλληψη” του πρώην Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή από τις κατοχικές αρχές σημειώνοντας ότι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητούν την άμεση απελευθέρωσή του.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Δρ Μιχάλης Σαρρής και δύο άλλοι άνδρες (πάνω από την ηλικία συναίνεσης) ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες υπό το άρθρο 171, κεφάλαιο 154 του Ποινικού Κώδικα που εφαρμόζεται

στο βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «η ‘αστυνομία’ στο κατεχόμενο από την Τουρκία βόρειο τμήμα της Κύπρου συνέλαβε την περασμένη Πέμπτη τρεις άνδρες μέσα στην ιδιωτική τους κατοικία».

Προστίθεται ότι «μετά από πέντε μέρες που έχουν ήδη περάσει υπό ‘κράτηση’, χθες ‘δικαστήριο’ παράτεινε την κράτησή τους για ακόμη δύο μέρες, ισχυριζόμενο ότι η ‘αστυνομία’ χρειαζόταν χρονικό περιθώριο για να συμπληρώσει την έρευνά της για ‘συνωμοσία προς διάπραξη παρά φύσιν σεξουαλικών πράξεων’ αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια».

Το βόρειο τμήμα της Κύπρου, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «είναι η τελευταία περιοχή της Ευρώπης όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη και αυτό αποτελεί παράβαση της δεσμευτικής Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και η οποία εφαρμόζεται στα εδάφη αυτά».

Αναφέρει επίσης ότι «οι Κύπριοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελένη Θεοχάρους και Ιωάννης Κασουλίδης ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των τριών ανδρών».

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση, δήλωσαν ότι «αυτές οι συλλήψεις είναι σε πλήρη παράβαση του διεθνούς δικαίου και του ανθρώπινου δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή».

Οι δυο Ευρωβουλευτές πρόσθεσαν ότι «η δίωξη των τριών είναι παράνομη σύμφωνα με το δίκαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταπατεί τα στοιχειώδη δικαιώματά τους , και είναι απολύτως αχρείαστη, δεδομένου ότι καμία βλάβη δεν έγινε».

«Συναινούντες ενήλικοι έχουν το δικαίωμα της σεξουαλικής σχέσης με άτομα του ιδίου φύλου, αυτοί οι άνδρες πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι τώρα», τόνισαν οι δυο Κύπριοι Ευρωβουλευτές.

Επίσης, ο Ευρωβουλευτής Michael Cashman, Συμπρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των ΛΟΑΤ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι «οι άνδρες αυτοί πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς καθυστέρηση, και η δεσμευτική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως σε ολόκληρη την Κύπρο διότι η ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας δεν έχει καμία θέση στον 21ο αιώνα».

«Η Διακομματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των ΛΟΑΤ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει τις τουρκικές λεγόμενες αρχές στην Κύπρο να ελευθερώσουν αμέσως τους τρείς άνδρες και να τους απαλλάξουν από όλες τις κατηγορίες χωρίς καθυστέρηση», καταλήγει η ανακοίνωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα