Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά απελευθέρωση Σαρρή

14:10 19/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η αστυνομία στο κατεχόμενο από την Τουρκία βόρειο τμήμα της Κύπρου συνέλαβε την περασμένη Πέμπτη τρεις άνδρες μέσα στην ιδιωτική τους κατοικία. Μετά από πέντε μέρες που έχουν ήδη περάσει υπό κράτηση, χθες δικαστήριο παράτεινε την κράτησή τους για ακόμη δύο μέρες, ισχυριζόμενο ότι η αστυνομία χρειαζόταν χρονικό περιθώριο για να συμπληρώσει την έρευνά της για «συνομωσία προς διάπραξη παρά φύσιν σεξουαλικών πράξεων». Το αδίκημα επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου

Δρ Μιχάλης Σαρρής και δύο άλλοι άνδρες (πάνω από την ηλικία συναίνεσης) ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες υπό το άρθρο 171, κεφάλαιο 154 του Ποινικού Κώδικα που εφαρμόζεται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι η τελευταία περιοχή της Ευρώπης όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη. Αυτό αποτελεί παράβαση της δεσμευτικής Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και η οποία εφαρμόζεται στα εδάφη αυτά.

Οι Κύπριοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελένη Θεοχάρους και Ιωάννης Κασουλίδης ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των τριών ανδρών. «Αυτές οι συλλήψεις είναι σε πλήρη παράβαση του διεθνούς δικαίου και του ανθρώπινου δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή. Η δίωξη τους είναι παράνομη σύμφωνα με το δίκαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταπατεί τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, και είναι απολύτως αχρείαστη, δεδομένου ότι καμία βλάβη δεν έγινε. Συναινούντες ενήλικοι έχουν το δικαίωμα της σεξουαλικής σχέσης με άτομα του ιδίου φύλου, αυτοί οι άνδρες πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι τώρα!»

Ο Ευρωβουλευτής Michael Cashman, Συμπρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των ΛΟΑΤ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόσθεσε επίσης «Οι άνδρες αυτοί πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς καθυστέρηση, και η δεσμευτική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως σε ολόκληρη την Κύπρο. Η ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας δεν έχει καμία θέση στον 21ο αιώνα».

Η Διακομματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των ΛΟΑΤ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει τις Τουρκικές αρχές στην Κύπρο να ελευθερώσουν αμέσως τους τρείς άνδρες και να τους απαλλάξουν από όλες τις κατηγορίες χωρίς καθυστέρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα