Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας στο «στόχαστρο» της Κομισιόν

17:52 11/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ενεργοποιήσει της Τετάρτη τη διαδικασία περί μακροοικονομικών ανισορροπιών κατά της Γερμανίας, διότι η χώρα αυτή εμφανίζει πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε μέγεθος που δημιουργεί προβλήματα στις άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, ενώ οδηγεί σε ανατίμηση του ευρώ.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Όλι Ρεν, προανήγγειλε σήμερα μέσω άρθρου του στη γερμανική εφημερίδα «FAΖ», την έναρξη διαδικασίας εις βάθος ανάλυσης της γερμανικής οικονομίας στο πλαίσιο της διαδικασίας περί μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Η πρωτοβουλία

αυτή της Κομισιόν πηγάζει από τους κανόνες που υιοθετήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στην Ευρωζώνη, στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης.

Ο γερμανικός οικονομικός δείκτης τρεχουσών συναλλαγών έχει ξεπεράσει το ανώτατο αποδεκτό όριο που είναι 6% του ΑΕΠ, στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών γιατί η κυβέρνηση-Μέρκελ έριξε όλο το βάρος της στις εξαγωγές, ενώ από την άλλη διατηρώντας τους μισθούς σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με ευρωστία της οικονομίας περιόριζε την εσωτερική ζήτηση, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και στο ενιαίο νόμισμα.

Ο Ολι Ρεν τονίζει στο άρθρο στη γερμανική εφημερίδα ότι με το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα που παρουσιάζει η Γερμανία οδηγεί και σε μεγάλη ανατίμηση του ευρώ, αφού το βάρος της γερμανικής οικονομίας στην Ευρωζώνη είναι καταλυτικής σημασίας.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, εάν η Γερμανία λάβει μέτρα προς όφελος της εσωτερικής ζήτησης και των επενδύσεων και η Γαλλία προωθήσει μεταρρυθμίσεις για την εγχώρια αγορά εργασίας, το επιχειρηματικό περιβάλλον και το συνταξιοδοτικό της σύστημα, τότε οι δύο αυτές χώρες θα προσφέρουν μεγάλη υπηρεσία στο σύνολο της ευρωζώνης ενισχύοντας την ανάπτυξη, δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας και μειώνοντας τις κοινωνικές εντάσεις.

Οπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει μεθαύριο τον κατάλογο με τις χώρες που εμφανίζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες. Στη συνέχεια θα προχωρήσει σε αναλύσεις εις βάθος, τις οποίες θα δημοσιεύσει την Ανοιξη του 2014 και στο πλαισίου της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου θα υποβάλει συστάσεις στο Συμβούλιο ECO-FIN, το οποίο θα αποφασίσει σχετικά τον Ιούλιο του επόμενου έτους.

Με βάση τους νέους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, η διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών αποτελούν υποχρέωση των κρατών μελών, στο ίδιο βαθμό με τον έλεγχο των ελλειμμάτων και του χρέους. Μάλιστα, στα κράτη που δεν τηρούν τις συστάσεις συμμόρφωσης της Κομισιόν μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι και 0,1% του ΑΕΠ.

Ο εντοπισμός των μακροοικονομικών ανισορροπιών γίνεται με βάση 11 οικονομικούς και διαρθρωτικούς δείκτες.

Για τον εντοπισμό των εσωτερικών ανισορροπιών η Εurostat λαμβάνει υπόψην την εξέλιξη του χρέους της δημόσιας διοίκησης, τις δεσμεύσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, το χρέος του ιδιωτικού τομέα, την εξέλιξη των πιστώσεων του ιδιωτικού τομέα, τις τιμές των ακινήτων και την εξέλιξη της ανεργίας.

Για τον εντοπισμό των εξωτερικών ανισορροπιών, παρακολουθούνται: το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η καθαρή εξωτερική θέση, η αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τους κυριότερους εταίρους, το ποσοστό συμμετοχής στις παγκόσμιες εξαγωγές, το ονομαστικό κόστος των μισθών.

Keywords
Τυχαία Θέματα