Η Κομισιόν ενθαρρύνει τους νέους να στραφούν στην τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών

17:16 11/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης κενών θέσεων εργασίας (EVM) , καταγράφει αύξηση 2% της απασχόλησης στην τεχνολογία των πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) το 2012 σε σχέση με το 2011.

Στην τελευταία έκθεση του, που δημοσιοποίησε σήμερα το EVΜ τονίζει τη σημασία του εν λόγω τομέα ως πηγή απασχόλησης, μεταξύ άλλων και για τους νεότερους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή , η έκθεση προειδοποιεί ότι η μείωση του αριθμού των σπουδαστών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τομέα των ΤΠΕ

είναι πιθανό να οδηγήσει σε μελλοντικές ελλείψεις προσωπικού στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, το λογισμικό και οι εφαρμογές στους προγραμματιστές εξακολουθούν να είναι μεταξύ των κορυφαίων επαγγελμάτων με τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης.

«Αυτή η έκθεση ενισχύει τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε την ψηφιακή οικονομία και τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων», δήλωσε ο Επίτροπος Απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων Λάζλο Αντόρ, προσθέτοντας ότι απαιτούνται νέες επενδύσεις στην ψηφιακή υποδομή, καθώς και στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης για την πλήρωση κενών θέσεων μέλλον.

Οπως επισημαίνει η έκθεση σε πολλές χώρες των επαγγελμάτων ΤΠΕ αποτελούν σημαντική πηγή απασχόλησης για τους νέους. Μάλιστα, στην Κύπρο, στη Λετονία , στη Μάλτα , στην Εσθονία , στη Βουλγαρία, στη Σλοβακία , στη Ρουμανία , στην Πολωνία και στην Αυστρία, περισσότεροι από ένας στους τρεις νέους ηλικίας 15-29 εργάζεται στον τομέα ΤΠΕ. Ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με μέσο όρο της ΕΕ που είναι 18 %.

Ωστόσο, ο αριθμός των φοιτητών που παρακολουθούν μαθήματα επιστήμης των υπολογιστών έχει μειωθεί και το μερίδιό τους στο συνολικό αριθμό των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έπεσε από το 5% το 2004 στο 4% το 2011 σύμφωνα με στοιχεία της με τη Eurostat . Για το λόγο η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να ενθαρρύνουν περισσότερους νέους να στραφούν στον ΤΠΕ, κυρίως τις νέες γυναίκες, οι οποίες καλύπτουν μόνο το 20% της συνολικής απασχόλησης στην κλάδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα