Το ΔΝΤ προτάσσει το «κούρεμα» του χρέους ως προτεραιότητα για την Ελλάδα

21:42 9/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το «κούρεμα» του χρέους αποτελεί προτεραιότητα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό τονίζεται ξεκάθαρα σε νέα έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα και συγκεκριμένα την έκθεση Fiscal Monitor, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Εκτός από το θέμα του χρέους,

το ΔΝΤ κρίνει αναγκαία για τη δημοσιονομική προσαρμογή επιπλέον μέτρα (συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών παρεμβάσεων) ύψους 3,5% του ΑΕΠ (6,6 δισ. ευρώ περίπου), την τριετία 2014-2016.

Το ΔΝΤ τονίζει επίσης ότι αναμένει μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα για την τρέχουσα χρονιά.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος θεωρεί δεδομένο ένα νέο κούρεμα με εμπλοκή του επίσημου τομέα, για να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ ως το 2020. Το χρέος αναμένεται φέτος στο 172,6% του ΑΕΠ και το 2014 στο 172,6% του ΑΕΠ.

Εκτός από το ζήτημα του χρέους, καταγράφονται «θετικά στοιχεία» για άλλες πτυχές του ελληνικού προγράμματος, όπως για το πλεόνασμα.

Συγκεκριμένα, για το ελληνικό δημόσιο χρέος επισημαίνεται ότι οι δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2013, καθώς και μεσοπρόθεσμα, είναι «συνεπείς» με τις πολιτικές που συζητούνται μεταξύ του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι το ΔΝΤ υιοθετεί τη θέση του «κουρέματος» εν αντιθέσει με τη διαφορετική θέση, όπως σημειώνεται, της ΕΕ και ότι το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην ετήσια σύνοδο του Ταμείου, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Στην έκθεση καταγράφεται επίσης η θέση του ΔΝΤ ότι εντός του 2013 θα πραγματοποιηθεί ο μνημονιακός στόχος για μηδενικό πρωτογενές ισοζύγιο, κάνοντας λόγο για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μέχρι και το 2016 στο 3,5% του ΑΕΠ.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι παρά το πρωτογενές ισοζύγιο που αναμένεται να είναι μηδενικό, απαιτείται προσαρμογή το 2016, με πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων στη φορολογική διοίκηση ίσων με 3,5 % του ΑΕΠ. Επίσης αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν ασφαλιστικές παρεμβάσεις που υπολογίζονται 3,3% του ΑΕΠ έως το 2030.

Keywords
Τυχαία Θέματα