Το Δ.Ν.Τ πιστεύει ότι πρέπει να εμπλακεί στην περίπτωση της Κύπρου

08:02 27/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η προσφυγή της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης έχει ανοίξει και συζητήσεις στην Ουάσιγκτον για τον πιθανό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο ανταποκριτής του ΡΙΚ, επικαλούμενος καλά ενημερωμένες πηγές, μετέδωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

πιστεύει ότι  πρέπει να εμπλακεί μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην περίπτωση της Κύπρου και ήδη έχει αρχίσει μελέτες και σενάρια, προκειμένου να είναι έτοιμο.

Πάντως, σημειώνει, υπάρχει παραδοχή ότι τα δεδομένα της Κύπρου είναι διαφορετικά από αυτά της Ελλαδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και ότι το πρόβλημα εστιάζεται στις τράπεζες που πλήγηκαν από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υποστηρίζει την αναζήτηση διμερών δανείων, από χώρες που προσφεύγουν στο Μηχανισμό Στήριξης, γιατί δεν μπορεί να ελέγξει την εφαρμογή των μέτρων που συνήθως πιέζει για να ληφθούν.

Τα ομόλογα του Κυπριακού δημοσίου δεν είναι πλέον αποδεκτά ως εξασφάλιση για πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά την τελευταία υποβάθμιση της οικονομίας της Κύπρου από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch. Σχετική δήλωση έκαμε εκπρόσωπος της Τράπεζας, προσθέτοντας ότι η υποβάθμιση από τρεις διεθνείς οίκους αξιολόγησης σε επίπεδα junk, δηλαδή σκουπίδια, δεν καλύπτει τις σχετικές απαιτήσεις της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας για το αξιόχρεο των ομολόγων, που χρησιμοποιούνται ως εξασφάλιση. Η απαγόρευση αναμένεται να αρθεί όταν εγκριθεί το αίτημα της Κύπρου για στήριξη από το Μηχανισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα