Τίθεται σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό σύστημα Αριάδνη

16:56 11/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εντός του Νοεμβρίου του 2013 τίθεται σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό σύστημα Αριάδνη, το οποίο θα δώσει την ευκαιρία στους Κύπριους πολίτες, μέσα από τη συγκέντρωση υπηρεσιών και δράσεων που θα μπορεί να χρησιμοποιεί, να έχει την δυνατότητα με πολύ γρηγορότερο και οικονομικότερο τρόπο, να διεκπεραιώνει τις διάφορες εργασίες, που θέλει να κάνει και αφορούν το κράτος.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, τα μέλη της οποίας διαπίστωσαν μέσα από

την ενημέρωση που είχαν ότι θα γίνει ένα πρώτο επαναστατικό βήμα για την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου είπε πως “η Επιτροπή Εμπορίου, συναισθανόμενη το τεράστιο κόστος που προκαλεί η ανίκητη γραφειοκρατία στη δημόσια υπηρεσία, που έχει τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους πολίτες, στα νοικοκυριά αλλά και στην προοπτική της προώθησης έργων και της ανάπτυξης, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα αγωνίζεται με νύχια και δόντια, για να πατάξει το τεράστιο τέρας της γραφειοκρατίας”.

“Σήμερα”, είπε, “είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσουμε ότι επιτέλους θα γίνει ένα πρώτο επαναστατικό βήμα για την πάταξη της γραφειοκρατίας. Αυτό που απαιτούσαμε για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση αρχίζει να γίνεται πράξη και με το νέο επονομαζόμενο σύστημα Αριάδνη θα παταχθεί Μινώταυρος της γραφειοκρατίας”.

Όπως είπε ο κ. Χριστοφόρου, “ουσιαστικά από το Νοέμβριο θα μπορούν οι πολίτες να εισέρχονται σε αυτή τη διαδικτυακή πύλη και να επιλύουν πάρα πολλά προβλήματα, να υποβάλλουν αιτήσεις που δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα και ηλεκτρονικά θα έχουν την ανταπόκριση και την ανταπάντηση του συστήματος”.

“Είναι το πρώτο βήμα. Εμείς θεωρούμε ότι είναι έργο προτεραιότητας η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ήδη άλλες χώρες προχώρησαν με πολύ τεράστια άλματα σε αυτό τον τομέα και έφτασαν ακόμα και από κινητά τηλέφωνα να γίνεται η εξυπηρέτηση στη δημόσια υπηρεσία”, πρόσθεσε.

Επίσης, είπε πως “το 2014 δημιουργείται και η ηλεκτρονική ταυτότητα, στην οποία θα εμπερικλείεται και η ηλεκτρονική υπογραφή και έτσι θα μπορούν οι πολίτες με την ηλεκτρονική ταυτότητα να εξυπηρετούνται από πολλά σημεία από τα οποία χρειαζόταν ολόκληρη διεργασία παρουσία του πολίτη και πολλές φορές τεράστια ταλαιπωρία στις ουρές”.

Ανέφερε πως με το συγκεκριμένο σύστημα θα εξοικονομηθούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στη δημοσιά υπηρεσία, αλλά ταυτόχρονα θα ευεργετηθεί και η Κύπρος, αφού θα έχει τη δυνατότητα γρήγορων διαδικασιών και επαφή με τη δημόσια υπηρεσία.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε πως “είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 4,5 εκατομμύρια” και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην πορεία θα είναι η αρχή για να μπορέσει επιτέλους η Κυπριακή Δημοκρατία να πάρει τη θέση που της αξίζει στα θέματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Είπε πως το σύστημα θα φιλοξενεί αρκετές υπηρεσίες όπως το Κτηματολόγιο, το Κέντρο Αίματος, την Πολεοδομία, υπηρεσίες Επιδομάτων και εφτά κυβερνητικούς οργανισμούς που περιλαμβάνουν 36 υπηρεσίες.

Επίσης, πρόσθεσε πως σε αυτό το σχέδιο θα μπορούν καθημερινά να προσαρμόζονται και άλλες υπηρεσίες.

Κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Χριστοφόρου απηύθυνε έκκληση, ούτως ώστε το κράτος να σταθεί αρωγός και να μειώσει μέσω της Κεντρικής Τράπεζας τα επιτόκια, για να υπάρχει δυνατότητα φτηνού χρήματος, αλλά και να αξιοποιηθούν και τα εκατομμύρια που εισήλθαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά πιθανώς και από άλλα ταμεία, για να μην συνεχίζουν να μπαίνουν λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

“Είναι εύκολο να θέτεις λουκέτο σε μια επιχείρηση, είναι δύσκολο όμως να την επανανοίξεις, άρα ο σκοπός είναι πώς σταματούμε το κλείσιμο των επιχειρήσεων και πως ξανανοίγουμε την προοπτική ανάπτυξης στην οικονομία”, είπε ο κ. Χριστοφόρου.
Αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης των επιτοκίων, ο κ. Βότσης είπε πως ”είναι ένα θέμα το οποίο συνεχώς αναδεικνύουμε αλλά πρέπει να του δώσουμε εκείνη την έμφαση που χρειάζεται. Έχω ακούσει τις διάφορες ανακοινώσεις των τραπεζών που καλούν τους πολίτες να πάνε κοντά τους για να γίνει επανεκτίμηση των δανείων, επανατοποθέτηση των δανείων στην πορεία του χρόνου, έτσι ώστε να υπάρχουν μικρότερες δόσεις. Αν δεν συνοδευτούν αυτές οι κινήσεις με μειώσεις επιτοκίων αυτό το πράγμα θα είναι δώρον άδωρο”, ανέφερε.

Είπε πως το κόμμα του καλεί τις τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα να προχωρήσουν στην άμεση μείωση των επιτοκίων, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις και ευρύτερα η οικονομία να έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα