Την προσφυγή της MIG κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο Βγενόπουλος

18:14 23/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την αποκατάσταση του ιδιωτικού χαρακτήρα της Λαϊκής Τράπεζας και “την επανόρθωση όλων των αυθαιρεσιών, παρανομιών και διακρίσεων, βάσει των οποίων αποκτήθηκε ο κρατικός έλεγχος στην Λαϊκή Τράπεζα”, ζήτησε σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Marfin Investment Group (MIG) Ανδρέας Βγενόπουλος,

ανακοινώνοντας παράλληλα την προσφυγή της εταιρείας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, “βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται από τη διμερή διεθνή σύμβαση σχετικά με την αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου”.

Ο κ. Βγενόπουλος ανακοίνωσε ότι “σήμερα το πρωί, 23 Ιανουαρίου του 2013, επιδόθηκε `ειδοποίηση διαφοράς` (Notice of Dispute) προς την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που συνιστά την επίσημη έναρξη της σχετικής διαδικασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της MIG.

“Αντί να προστεθεί ένα ακόμη μεγάλο βάρος στον δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό θα προτιμούσαμε να μας δοθεί η ευκαιρία να προστατεύσουμε την επένδυσή μας και παράλληλα να μειώσουμε τις ζημιές της Λαϊκής Τράπεζας αλλά και τα κεφάλαια που αναζητεί σήμερα η Κύπρος από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της MIG.

Ο κ. Βγενόπουλος ζητεί κατ’ αρχήν “αποκατάσταση (restitutio in natura) προκειμένου να προστατεύσει την επένδυσή της ύψους 823.863.584 ευρώ”, και αν αυτό δεν συμβεί θα προχωρήσει, όπως είπε, “σε διεκδίκηση του συνολικού ποσού της επένδυσής της, αλλά και κάθε άλλης ζημιάς που απορρέει από την επένδυση αυτή, λόγω παραβάσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία των υποχρεώσεών της βάσει της προαναφερθείσας σύμβασης”.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία» είπε ο κ. Βγενόπουλος «ότι αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για αυτούσια αποκατάσταση (restitutio in natura) στα πλαίσια της διαδικασίας φιλικής επίλυσης της διαφοράς που προηγείται της εκδίκασης της υπόθεσης από το αρμόδιο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, τότε η MIG θα δικαιωθεί απόλυτα και θα αποζημιωθεί πλήρως για την επένδυσή της”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, “η MIG ισχυρίζεται τεκμηριωμένα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραβίασε τις υποχρεώσεις” που είχε:

1. Βάσει του άρθρου 2 της σύμβασης που προβλέπει ότι η επένδυσή της έπρεπε να τύχει στην Κύπρο «δικαίας μεταχειρίσεως και πλήρους προστασίας και ασφάλειας» και ότι δεν έπρεπε να «παρακωλύεται καθ’οιονδήποτε τρόπο με μέτρα αυθαίρετα ή διακριτικής φύσεως».

2. Βάσει του άρθρου 3 της σύμβασης που προβλέπει ότι η επένδυσή της δεν έπρεπε να έχει «μεταχείριση λιγότερο ευνοϊκή από εκείνη που επιφύλαξε η Κύπρος στους ίδιους επενδυτές της ή στις ίδιες επενδύσεις της», και

3. Βάσει του άρθρου 4 της σύμβασης που προβλέπει ότι η επένδυση της MIG «δεν υπόκειται σε απαλλοτρίωση, εθνικοποίηση ή οποιοδήποτε άλλο μέτρο που ισοδυναμεί με απαλλοτρίωση ή εθνικοποίηση» παρά μόνον κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις που όμως δεν τηρήθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος της MIG, σύμφωνα με την ανακοίνωση, “παρουσίασε πλήθος στοιχείων που τεκμηριώνουν τις παραβάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που οδήγησαν στην κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας αλλά και των ζημιών που έχουν επέλθει στην Τράπεζα και στους μετόχους της από τη στιγμή που αντικαταστάθηκε αυθαίρετα και παράνομα η εκλεγμένη από τους ιδιώτες μετόχους Διοίκησή της και τον έλεγχο της Τράπεζας ανέλαβε η Κυπριακή Κυβέρνηση, τα όργανά της και οι προστηθέντες της”.

Ο κ. Βγενόπουλος παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, “ενώ βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο των ιδιωτών μετόχων τους αν συνεισφέρουν το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή τους, η παλαιά διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας είχε ζητήσει εγγράφως να κρατηθεί ο έλεγχος από τους ιδιώτες μετόχους αν συνεισέφεραν το 51% των κεφαλαίων και το αίτημα αυτό απερρίφθη”.

“Αντίθετα ο σχετικός νόμος προέβλεπε ότι αν το κυπριακό κράτος βάλει έστω και 1 ευρώ δικαιούται να διορίζει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου κάτι που φυσικά είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη αποθάρρυνση όλων των ιδιωτών επενδυτών και την σχεδόν καθολική κρατικοποίηση της Τράπεζας”, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι “την ίδια περίοδο, ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου βεβαίωνε ότι η Τράπεζα Κύπρου χρειαζότανε λιγότερα κεφάλαια απ΄ όσα πραγματικά χρειαζόταν ώστε να μην ζητήσει βοήθεια από το κράτος και όταν αυτό απεδείχθη ανακριβές ουδεμία επέμβαση έχει κάνει το κράτος στην Τράπεζα Κύπρου που διατηρεί πλήρως την ιδιωτική της Διοίκηση και χαρακτήρα και προσπαθεί να επιτύχει τους καλύτερους δυνατούς όρους στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίησή της υπέρ των συμφερόντων των μετόχων της”.

Keywords
Αναζητήσεις
βγενοπουλος γιατι η mig προσεφυγε
Τυχαία Θέματα