Την Παρασκευή η ομιλία Κάμερον για την ΕΕ

21:16 14/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την προσεχή Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου, όρισε ως ημερομηνία της ομιλίας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρώπη η Ντάουνινγκ Στριτ με ανακοίνωσή της. Η ομιλία θα γίνει σε εκδήλωση στη Χάγη της Ολλανδίας.

Οι αρχικές πληροφορίες από βρετανικής κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι όντως η ομιλία θα γινόταν στην Ολλανδία, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ως επικρατέστερη ημερομηνία φερόταν η 22α Ιανουαρίου και χώρα η Γερμανία. Η συγκεκριμένη ημερομηνία ωστόσο φέρεται να ενόχλησε Γερμανούς και Γάλλους που την ίδια μέρα θα γιορτάσουν

την 50ή επέτειο από τη Συνθήκη του Ελιζέ, που σφράγισε τη μεταπολεμική συμφιλίωσή τους.

Ο κ. Κάμερον αποφάσισε να επισπεύσει κατά λίγες ημέρες την πολυαναμενόμενη ομιλία του καθώς η δημόσια αντιπαράθεση ευρωσκεπτικιστών και φιλοευρωπαίων στη Βρετανία έχει ενταθεί σε μεγάλο βαθμό. Αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μετά τις εκλογές του 2015 για την έγκριση μιας τροποποιημένης σχέσης Βρετανίας-ΕΕ, με επαναπατρισμό εξουσιών από τις Βρυξέλλες.

Σε σειρά συνεντεύξεών του το πρωί της Δευτέρας, ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «η καρδιά της βρετανικής κοινωνίας» επιθυμεί λιγότερες παρεμβάσεις από την ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Ο κ. Κάμερον εμφανίστηκε βέβαιος ότι μπορεί να εξασφαλίσει αλλαγές στη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια θα ζητούσε τη «συναίνεση» των Βρετανών πολιτών επί αυτού του «νέου διακανονισμού».

Επανέλαβε ωστόσο ότι δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας η έξοδος από την ΕΕ, καθώς ως εμπορικό έθνος οι Βρετανοί αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ενιαία αγορά. Παρόλα αυτά τόνισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στη σχέση με την ΕΕ, καθώς ή ίδια η Ευρώπη αλλάζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα