Την λειτουργία των κομμάτων υπερασπίζεται ο Ναπολιτάνο

17:41 17/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, θέλησε να υπερασπισθεί τη λειτουργία και την ίδια την ύπαρξη των κομμάτων, μετά από σειρά σκανδάλων που πλήττουν τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

«Τα κόμματα και η πολιτική δεν είναι το βασίλειο του κακού, των εγωιστικών υπολογισμών και της διαφθοράς. Η σήψη υπάρχει και υπήρχε ανέκαθεν και πρέπει να την ξεριζώσουμε. Ας μην ξεχνάμε, όμως, τα τόσα παραδείγματα πολιτικής εντιμότητας και σοβαρότητας του παρελθόντος, όπως και της σημερινής εποχής», τόνισε ο Ναπολιτάνο.

Η δήλωση του Ιταλού Προέδρου,

θεωρείται μια έμμεση αναφορά στα σκάνδαλα υπεξαίρεσης που ξέσπασαν πρόσφατα στη χώρα και τα οποία αφορούν τόσο τη Λέγκα, όσο και το κεντρώο κόμμα «Μαργαρίτα»: μεγάλο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των εκλογικών δαπανών, κατέληγε σε προσωπικές επενδύσεις και αγορές, κομματικών ιθυνόντων και στενών συγγενών τους.

Σε δημόσια παρέμβασή τους, οι ηγέτες των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, Πιερλουίτζι Μπερσάνι (κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα), Αντζελίνο Αλφάνο (μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας) και Πιερφερντινάντο Καζίνι (κεντρώο κόμμα Udc) τονίζουν ότι «η οριστική και γενική κατάργηση της δημόσιας χρηματοδότησης των κομμάτων, η οποία έχει ήδη περισταλεί σημαντικά, θα αποτελούσε θανάσιμο λάθος».

Σύμφωνα με τους τρεις αυτούς πολιτικούς, που ο ιταλικός Τύπος αποκαλεί, πλέον, με το ακρώνυμο ABC, (Αλφάνο, Μπερσάνι, Καζίνι) «μια τέτοια εξέλιξη θα άφηνε την πολιτική, έρμαιο των λόμπι, των διάφορων κέντρων εξουσίας και των ιδιαίτερων συμφερόντων».

Τα κόμματα που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τεχνοκρατών, αντιπροτείνουν τον έλεγχο των ισολογισμών τους από ειδική επιτροπή διαφάνειας (που θα αποτελούν μέλη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Αρείου Πάγου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου), τη δημοσίευσή τους στο διαδίκτυο, τον περιορισμό των ανώνυμων χρηματοδοτήσεων στα πέντε χιλιάδες ευρώ και επιπλέον οικονομικούς ελέγχους από εξωτερικές εταιρίες.

«Πρέπει να καθορισθούν κανόνες διαφάνειας και δημοκρατικότητας για τη λειτουργία των κομμάτων και κατάλληλοι μηχανισμοί για τη χρηματοδότησης της λειτουργίας τους», προειδοποιεί ο Ιταλός Πρόεδρος, ο οποίος ζητά την έγκριση νέου νόμου που να προβλέπει πιο δεσμευτικούς κανόνες για τα καταστατικά των πολιτικών κομμάτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους σχολιαστές, η δυσπιστία και η απογοήτευση των Ιταλών, σε ό,τι αφορά την έντιμη χρήση των δημοσίων κονδυλίων, βρίσκεται σε επίπεδα- ρεκόρ, που μπορούν να παραλληλισθούν με την εποχή της δικαστικής έρευνας «Καθαρά Χέρια» η οποία είχε ξεκινήσει πριν δύο, ακριβώς, δεκαετίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα