Την Κυριακή το Προγραμματικό – Καταστατικό Συνέδριο της ΕΔΕΚ

12:23 16/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Προγραμματικό – Καταστατικό Συνέδριο του Κ.Σ ΕΔΕΚ πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου τα σκάνδαλα και η διαπλοκή ταλανίζουν την οικονομική αλλά και την πολιτική ζωή του τόπου, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος.

Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ φιλοδοξεί να πρωτοστατήσει για ακόμα μια φορά στην καταπολέμηση αυτών των φαινομένων, τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση τα

κόμματα και την αξία της πολιτικής.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως το Προγραμματικό – Καταστατικό Συνέδριο του Κ.Σ ΕΔΕΚ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στη Λευκωσία στο Συνεδριακό Κέντρο στις 10.00 το πρωί.

Στο Συνέδριο θα μιλήσει ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Επίτιμος Πρόεδρος Βάσος Λυσσαρίδης.

Θα συζητηθούν και θα εγκριθούν πολιτικές προτάσεις για το Κυπριακό, την Οικονομία και τις Ευρωεκλογές.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ με τη στάση και τη συμπεριφορά της διαχρονικά αποδείχθηκε ότι παρέμεινε και παραμένει μακριά από τέτοια φαινόμενα. Όμως, σημείωσε, για τους Σοσιαλιστές αυτό δεν είναι αρκετό. «Οφείλουμε να αναλαμβάνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες για τον εξοβελισμό τέτοιων φαινομένων από την πολιτική ζωή, την προώθηση της κάθαρσης και την ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος του λαού».

Βασικό στοιχείο του Συνεδρίου, ανέφερε, είναι η υιοθέτηση προνοιών οι οποίες εισαγάγουν και θεσμοθετούν τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία.

Με την ευκαιρία του Προγραμματικού – Καταστατικού Συνεδρίου της ΕΔΕΚ, συνέχισε, απευθύνουμε προς το λαό μας μήνυμα αγωνιστικής συστράτευσης για την αποτροπή απαράδεκτων λύσεων στο Κυπριακό και τη διαμόρφωση μιας επίκαιρης εθνικής στρατηγικής με αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας.

“Δίνουμε ακόμα το μήνυμα της ανάγκης μιας νέας οικονομικής πολιτικής με ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα βγάλουν τη χώρα μας από τη βαθιά ύφεση και τη γιγαντούμενη ανεργία”, πρόσθεσε.

Τελικός στόχος, ανέφερε, η συντομότερη δυνατή έξοδος από το μνημόνιο, τη δανειακή σύμβαση και τα δεσμά της Τρόικας, έτσι που να ανακτηθεί η εθνική και κρατική μας κυριαρχία αλλά και η οικονομική μας ανεξαρτησία.

Εν όψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου του 2014, είπε ο κ. Σιζόπουλος, υπογραμμίζουμε την ανάγκη μιας νέας πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κατεύθυνση στην Ευρώπη.

“Η ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Κομμάτων μελών, όπως είναι το Κ.Σ. ΕΔΕΚ, είναι όρος και προϋπόθεση για να εγκαταλειφθούν οι ανάλγητες οικονομικές πολιτικές στην Ε.Ε., της λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας. Για να υιοθετηθούν πολιτικές ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας που θα διαμορφώσουν συνθήκες αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Σιζόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί και συζητηθεί στις Επαρχιακές και Περιφερειακές Συνδιασκέψεις καθώς επίσης και τις κυριότερες καταστατικές αλλαγές που κατέθεσε το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος στον προσυνεδριακό διάλογο.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ

1. Οι Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, Υπουργοί, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και μέλη Δημοτικών Συμβουλίων που είναι μέλη του Κ.Σ. ΕΔΕΚ ή εξελέγησαν με τη σημαία του Κινήματος υποχρεούνται ανά διετία να καταθέτουν στον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής κατάσταση περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων πιστοποιημένων από εγκεκριμένο Λογιστικό – Ελεγκτικό Γραφείο. Η κατάθεση της κατάστασης περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων γίνεται εντός των πρώτων τριών μηνών του έτους που ακολουθεί τη λήξη της διετίας. Ο Γραμματέας της Κ.Ε. μεριμνά για την άμεση ανάρτηση όλων των πιο πάνω καταστάσεων στο διαδικτυακό τόπο του Κ.Σ. ΕΔΕΚ.

2. Ο ετήσιος εξελεγμένος ισολογισμός εσόδων και εξόδων του Κινήματος ανακοινώνεται από τον Πρόεδρο εντός των πρώτων τριών μηνών του έτους που ακολουθεί τη λήξη του έτους που αφορά ο ισολογισμός σε δημοσιογραφική διάσκεψη. Ο Γραμματέας του Κινήματος μεριμνά για την άμεση ανάρτηση του ισολογισμού στο διαδικτυακό τόπο του Κ.Σ. ΕΔΕΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

1. Κάθε απόφαση ή πράξη Οργάνου του Κινήματος δημοσιοποιείται με ευθύνη του Οργάνου στο δικτυακό τόπο του Κινήματος.

2. Η υποχρέωση δημοσιότητας ισχύει και για πρακτικά συνεδριάσεων κάθε Συλλογικού Οργάνου του Κινήματος. Εξαίρεση επιτρέπεται με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 των μελών του και δεν θα αφορά αποφάσεις επί πολιτικών θεμάτων.

3. Το διαδίκτυο αποτελεί βασικό μέσο διαφάνειας με τη δημοσιοποίηση των εργασιών, δραστηριοτήτων, των απόψεων των μελών και των αποφάσεων των Οργάνων του Κινήματος.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

1. Με απόφαση της Κ.Ε. μπορεί να διενεργείται κομματικό Δημοψήφισμα για θέματα ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας.

2. Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι υποχρεωτική όταν το ζητάει τουλάχιστο το 1/5 των μελών του Κινήματος ή το ¼ των Οργανώσεων ή το ½ των Επαρχιακών Επιτροπών. Το αποτέλεσμα Δημοψηφίσματος δεσμεύει τα Όργανα του Κινήματος ως προς την κατεύθυνση συγκεκριμένης απόφασης.

3. Στο Δημοψήφισμα λαμβάνουν μέρος τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος.

4. Οι όροι διεξαγωγής του Δημοψηφίσματος, η αναγκαία συμμετοχή για τη δεσμευτικότητα του και άλλες ειδικές ρυθμίσεις περιέχονται σε Κανονισμό και στη απόφαση περί προκήρυξης του.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ

Προτείνονται προς έγκριση ρυθμίσεις οι οποίες θα δίνουν στους φίλους του κόμματος το δικαίωμα ουσιαστικής συμμετοχής στη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων του Κινήματος.

ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ – ΘΗΤΕΙΕΣ

Προτείνεται η καθιέρωση του ασυμβίβαστου μεταξύ της θέσης Υπουργού, Ευρωβουλευτή, Δημάρχου και Κομματικού αξιώματος, καθώς επίσης και διάταξης που προβλέπει περιορισμό στις θητείες για κομματικά και πολιτειακά αξιώματα (Βουλευτή, Δημάρχου κ.α.).

Keywords
Τυχαία Θέματα