Την Κύπρο θα επισκεφθεί ο Φούλε δηλώνει ο Ναμί

17:34 10/2/2014 - Πηγή: OnlyCY


Εάν λάβουμε μαθήματα από το παρελθόν και πραγματικά η βούληση για μια ομοσπονδιακή λύση στο νησί αντικατοπτριστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τότε δεν χρειάζονται χρόνια, αλλά με μια διαδικασία μηνών, μπορεί να υποβληθεί σε δημοψήφισμα των δύο πλευρών ένα νέο συνολικό σχέδιο, ανέφερε ο «υπουργός εξωτερικών», Οζντίλ Ναμί.
Σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του πρακτορείου Ανατολού στα

κατεχόμενα, ο κ. Ναμί αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Στέφαν Φούλε, λέγοντας ότι συζήτησαν και το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος αλλά και τα βήματα που θα κάνει η ΕΕ. Η συνάντηση, είπε, έγινε σε θετική ατμόσφαιρα και την επόμενη περίοδο αναμένεται ο κ. Φούλε να έρθει στην Κύπρο, ενώ έκανε λόγο για αυξημένο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για την Κύπρο.

Την Τρίτη, συνέχισε, οι δύο ηγέτες θα μοιραστούν με την κοινή γνώμη το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διεργασίες με το κοινό ανακοινωθέν και θα ανακοινώσουν την έναρξη μιας νέας διαδικασίας. Στο πλαίσιο του περιεχομένου στο κοινό ανακοινωθέν, είπε, μετά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες θα δώσουν στους διαπραγματευτές την εντολή να αρχίσουν τις εργασίες στα κύρια κεφάλαια και οι ηγέτες θα επικεντρωθούν στα σημεία που δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία.
Ευχήθηκε όπως η νέα διαδικασία που αρχίσει να μην διαρκέσει χρόνια, σημειώνοντας ότι στην κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν έπαιξε ρόλο και το «υπουργείο» εξωτερικών. «Στο κοινό ανακοινωθέν βλέπουμε ότι περιέχονται θέματα όπως η μια διεθνής προσωπικότητα, η μια ιθαγένεια, η μια κυριαρχία που αναφέρονται στις αποφάσεις των ΗΕ σχετικά με τη λύση του Κυπριακού. Στο κείμενο βλέπουμε ότι υπάρχουν νέες προσεγγίσεις σε κάποια θέματα στα οποία μέχρι σήμερα δεν υπήρχε συμφωνία», είπε.

Ο κ. Ναμί συνέχισε λέγοντας ότι βλέπουμε στο κείμενο πως υπάρχουν νέες προσεγγίσεις σε θέματα στα οποία στο παρελθόν δεν υπήρχαν, όπως το ότι οι αρμοδιότητες που δεν θα δίδονται πλέον στην ομόσπονδη κυβέρνηση θα ανήκουν στα συνιστώντα κρατίδια, στο νησί θα υπάρχουν δύο συνιστώντα κρατίδια στο ίδιο στάτους, οι υπήκοοι του ομοσπονδιακού κράτους θα είναι υπήκοοι του τ/κ κρατιδίου ή του ε/κ. Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με το κείμενο, θα επιδεικνύεται σεβασμός σε ολόκληρο το νησί στη διζωνικότητα, την δικοινοτικότητα και τις αρχές της ΕΕ. «Πλέον η ε/κ πλευρά δεν θα μπορεί να κατηγορεί με την εφαρμογή διασπαστικών πολιτικών την τ/κ πλευρά. Και η τ/κ πλευρά δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι οι Ε/κ θέλουν να κάνουν τους Τ/κ μειονότητα και να δημιουργήσουν ένα ενιαίο κράτος».
Πρέπει να σταματήσουν οι δύο πλευρές να βλέπουν η μια την άλλη σαν εχθρό, είπε ο Οζντίλ Ναμί προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα παίξει ένα θετικό ρόλο που θα εκτιμηθεί πολύ.

Keywords
Τυχαία Θέματα