Την 1η συνεδρία της, μετά τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ το Μάιο, πραγματοποιεί η ΕΚΤ

10:34 6/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεν αναμένεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ανακοινώσει περαιτέρω κινήσεις πολιτικής κατά τη σημερινή τακτική της μηνιαία συνεδρία, με δεδομένο ότι εξετάζει ακόμη τις επιπτώσεις της πρόσφατης μείωσης του βασικού επιτοκίου της Ευρωζώνης, στο 0,50%, από 0,75%, σύμφωνα με τους αναλυτές.

“Αυτοί που αναμένουν κάποιες σημαντικές ανακοινώσεις από την ΕΚΤ είναι πιθανό να απογοητευτούν”, δήλωσε ο Marie Diron, οικονομολόγος της εταιρείας

Ernst & Young.

Κατά τη συνεδρία του περασμένου μήνα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μείωσε τα βασικά επιτόκια της τράπεζας σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο, αποκόπτοντας 25 μονάδες βάσης από το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, στο 0,50%.

Στις 14.30 ώρας Κεντρικής Ευρώπης, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα εξηγήσει στην καθιερωμένη δημοσιογραφική διάσκεψη μετά τη συνεδρία, τις αποφάσεις που θα λάβει το ΔΣ της Τράπεζας και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Επίσης, η ΕΚΤ μείωσε το δανειστικό επιτόκιο στο 1,00%, αλλά διατήρησε αμετάβλητο, στο μηδέν, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.

Παρατηρητές της πολιτικής της ΕΚΤ αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα της μείωσης των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι το πιο επείγον θέμα για την οικονομία της Ευρωζώνης είναι το χαμηλό επίπεδο των δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης (ΜμΕ).

Τον περασμένο μήνα, ο κ. Ντράγκι αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε “διαβουλεύσεις” για το θέμα αυτό με τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η σκέψη της ΕΚΤ σχετικά με το θέμα βρίσκεται σε «πάρα πολύ πρώιμο στάδιο”.

Η ΕΚΤ είναι επίσης προγραμματισμένο να δημοσιεύσει τις τελευταίες αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις της, οι οποίες, με δεδομένη την πρόσφατη ροή οικονομικών στοιχείων για την Ευρωζώνη, θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν προς τα κάτω, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ο οικονομολόγος της UniCredit, Marco Valli είπε ότι αναμένεται να υποβαθμίσει την εκτίμηση της ΕΚΤ για την πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για το 2013, στο -0,8%, από -0,5%, που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη της Τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα