Τι ζήτησε από το Λονδίνο ο Ομήρου

11:21 16/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη μίας νέας εθνικής στρατηγικής, που θα επανατοποθετεί το Κυπριακό στη σωστή του βάση ως πρόβλημα εισβολής-κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου, τόνισε σε ομιλία του στην ετήσια χοροεσπερίδα της ΕΔΕΚ Μεγάλης Βρετανίας ο Πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου είπε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο βόρειο Λονδίνο, ότι ο διακοινοτικός διάλογος όπως διεξάγεται όλες αυτές τις δεκαετίες «όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει σε λύση,

αλλά απενοχοποιούσε την Τουρκία». Έκανε λόγο για 40 χρόνια αδιεξόδων και αναποτελεσματικών χειρισμών και πρόσθεσε ότι η νέα εθνική στρατηγική θα πρέπει να αποσυνδέει την εσωτερική από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού.

Η διεθνής πτυχή του προβλήματος, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, πρέπει να συζητηθεί σε διεθνή διάσκεψη με τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις ώστε να είναι παρούσα για να αναλάβει τις ευθύνες της η Τουρκία και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η εσωτερική πτυχή, πρόσθεσε, δηλαδή το συνταγματικό μέλλον της Κύπρου, η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος, όπως προέβλεπαν οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979, είναι θέμα που μπορεί να συζητηθεί στο πλαίσιο των διακοινοτικών συνομιλιών. «Η νέα εθνική στρατηγική θα πρέπει να εμπλέκει πιο αποφασιστικά την ΕΕ», συμπλήρωσε ο κ. Ομήρου.

Αναφερόμενος στο κοινό ανακοινωθέν μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Έρογλου σχολίασε ότι όχι μόνο δεν αποτελεί μία σαφή διαπραγματευτική βάση που θα κατοχυρώνει τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, αλλά αντίθετα οδηγεί σε κινδύνους επαναφοράς του απορριφθέντος σχεδίου Ανάν.

Στη συνέχεια, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες πρόνοιες του ανακοινωθέντος με τις οποίες διαφωνεί η ΕΔΕΚ. Μίλησε αρχικά για «μη εποικοδομητικές ασάφειες που οδηγούν σε αμφισημίες». Είπε επίσης ότι «η κυριαρχία αντί να προσδιορίζεται ως μία, μοναδική, ενιαία και αδιαίρετη που να εκπηγάζει από τον κυπριακό λαό, αναφέρεται ότι είναι μία κυριαρχία η οποία όμως εκπηγάζει από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους ισομερώς». Ο κ. Ομήρου σχολίασε ότι κατά τη γνώμη του κόμματός του η άλλη πλευρά θα επιμείνει σε «τρικέφαλη κυριαρχία», δηλαδή μία του κεντρικού κράτους και δύο των λεγομένων συνιστωσών πολιτειών.

Τρίτον, σχολίασε την αναφορά σε εσωτερικές ιθαγένειες, «μία ιθαγένεια η οποία θα απονέμεται από το κεντρικό κράτος και δύο που θα απονέμονται από τις συνιστώσες πολιτείες». Τέλος, ο κ. Ομήρου εξέφρασε τη διαφωνία του για το ότι το λεγόμενο κατάλοιπο εξουσίας «παραχωρείται στα συνιστώντα κρατίδια και μάλιστα προτού αποφασιστούν και συμφωνηθούν οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες του κεντρικού ομοσπονδιακού κράτους».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε επίσης ότι από τις διατυπώσεις και τα συμφραζόμενα του κοινού ανακοινωθέντος προκύπτει επίσης ο μεγάλος κίνδυνος να προωθηθεί προς υλοποίηση η θέση ότι δεν θα υπάρξει μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομόσπονδο κράτος, αλλά θα υπάρξει «παρθενογένεση». Είπε ότι αυτή ήταν η θέση που διατύπωσε προ μηνών στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρωθυπουργός με αναφορά του σε δύο ιδρυτικά κράτη στην Κύπρο.

Ο κ. Ομήρου είπε στα συγκεντρωμένη μέλη της παροικίας ότι οι ώρες που έρχονται για την Κύπρο είναι κρίσιμες. «Μόνη εγγύηση για τη ματαίωση των κινδύνων είναι η ενότητα του λαού και η αγωνιστική επαγρύπνηση», πρόσθεσε. Συνέχισε λέγοντας πως η ΕΔΕΚ θα στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πως αν η κατάληξη των συνομιλιών είναι θετική θα έχει καλώς. «Αν όμως προκύψει ένα σχέδιο το οποίο κινείται στα ίδια πλαίσια με αυτά του σχεδίου Ανάν, να μην υπάρχει δισταγμός ότι θα σας καλέσουμε -γιατί πρέπει να μπείτε στους εκλογικούς καταλόγους, θα καλέσουμε το λαό και πάλι να απορρίψει το σχέδιο, παρά τον κίνδυνο ότι μια δεύτερη απόρριψη είναι πιθανό να οδηγήσει σε μη ανατρέψιμες καταστάσεις», είπε ο Γιαννάκης Ομήρου.

Αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Ομήρου είπε ότι η «εξοντωτική» συμφωνία της 25ης Μαρτίου με την ουσιαστική «εξουθένωση» των δύο πνευμόνων με τους οποίους ανέπνεε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και τα υπόλοιπα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα, οδηγούν σε φαύλο κύκλο ύφεσης. Σχολίασε δε ότι «η απόφαση καταπέλτης του Eurogroup μετέτρεψε την Κύπρο σε πειραματόζωο».

Δήλωσε ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και εντός της Κύπρου, οι οποίες πρέπει να καταλογιστούν και να κατανεμηθούν. Όπως είπε, η ΕΔΕΚ θα επιμείνει στην προσαγωγή των υπευθύνων ενώπιον της δικαιοσύνης. «Δε θα δεχθούμε καμία συγκάλυψη των εγκλημάτων», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην ΕΕ, είπε πως πρέπει να λέγονται πραγματικότητες και διερωτήθηκε κατά πόσο στη σημερινή Ευρώπη είναι όλοι ίδιοι και με τις ίδιες ευκαιρίες. «Υπάρχει πολιτική συνοχή μεταξύ πλούσιου βορρά και φτωχού νότου; Ποια είναι η ΕΕ της οποίας τα όργανα προβάλλουν την ευημερία των αριθμών και όχι την ευημερία των ανθρώπων;» αναρωτήθηκε ο κ. Ομήρου. Σχολίασε ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κύπρο υπονομεύουν σοβαρά τις προοπτικές της ευρωπαϊκής τραπεζική ένωσης.

Συμπλήρωσε ότι παραμένει σταθερά ευρωπαϊστής υποστηρίζοντας όμως μια Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, λέγοντας ότι η ΕΔΕΚ είναι ενάντια στις «ανάλγητες» συμπεριφορές των ηγεμονικών κύκλων της Ευρώπης.

Αναφέρθηκε τέλος στη συνεργασία ενόψει των ευρωεκλογών με το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών, λέγοντας ότι φιλοδοξεί να είναι μια συνεργασία μακράς πνοής για το καλό της πατρίδας.

Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μεγάλης Βρετανίας Μιχάλης Κασσιής είπε ότι οι ομογενείς θα βρίσκονται δίπλα στις επιθυμίες του κυπριακού λαού και ζήτησε από τον κ. Ομήρου ως Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων να προωθήσει την παροχή δικαιώματος ψήφου στους απόδημους.

Keywords
Τυχαία Θέματα