Τη σύσταση Συμβουλίου Ιατρικής Εκπαίδευσης συζητά η Βουλή

17:05 24/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα της σύστασης Συμβουλίου Ιατρικής Εκπαίδευσης συζήτησε σήμερα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας τη συνεδρίασης, το μέλος της Επιτροπής , βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι το Συμβούλιο Ιατρικής Εκπαίδευσης «αφορά ουσιαστικά την εκπαίδευση των ειδικευομένων γιατρών που πραγματοποιείται στην Κύπρο».

Όπως είπε, «η Κύπρος δεν δίνει ειδικότητες. Ειδικότητες δίνονται από την Ελλάδα

με βάση μια διακρατική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, όμως χρησιμοποιούνται τα κυπριακά νοσηλευτήρια για να αποδοθούν αυτές οι ειδικότητες».

Σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα ο τρόπος που λειτουργούσαμε δεν ήταν πάνω σε μια ορθολογιστική βάση», προσθέτοντας ότι στόχος του Συμβουλίου Ιατρικής Εκπαίδευσης είναι ο έλεγχος της ποιότητας της εκπαίδευσης των γιατρών «για την απόκτηση ουσιαστικά της ειδικότητας τους» Ανέφερε ότι το Συμβούλιο θα είναι εφταμελές και σ’ αυτό μετέχουν καθηγητές από την Ελλάδα και εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι «μπαίνει μια τάξη στην όλη διεργασία που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε», επισημαίνοντας ότι « με βάση τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ιατρικής Εκπαίδευσης θα ελέγχονται τα νοσηλευτήρια, οι κλινικές των νοσηλευτηρίων για τον τρόπο εκπαίδευσης των ειδικευομένων γιατρών».

«Με αυτό τον τρόπο οι ειδικευόμενοι γιατροί θα παίρνουν περισσότερη πληροφόρηση και περισσότερη εκπαίδευση ώστε, στην τελική ανάλυση, να μπορούν να ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους», συμπλήρωσε.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι σήμερα δεν ήταν καλή η εκπαίδευση τους, απλώς δεν υπήρχε ο απαιτούμενος έλεγχος. Με βάση τον νόμο που έχουμε περάσει σήμερα θα υπάρχει έλεγχος, ώστε και να είναι σωστή η εκπαίδευση, αλλά και να ελέγχεται», κατέληξε.

Από την πλευρά της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη δήλωσε ότι η προτεινόμενη τροποποίηση θέτει σε νέα βάση την εκπαίδευση των ειδικευόμενων στην Ιατρική.

”Με τη λειτουργία του Συμβουλίου Ιατρικής Εκπαίδευσης θα μπει περαιτέρω έλεγχος και θα διαμορφώνεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα” είπε, υποδεικνύοντας ότι ”ο σκοπός του Συμβουλίου είναι να εποπτεύει, να αξιολογεί αλλά και να δίνει εισηγήσεις στο Υπουργείο για βελτίωση της εκπαίδευσης”.

Αναφέροντας πως καθώς στο Συμβούλιο θα συμμετέχει και εκπρόσωπος των ειδικευόμενων, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ κάλεσε τους ειδικευόμενους ιατρούς ”σύντομα να οργανωθούν έτσι ώστε να υπάρχει νόμιμη εκπροσώπηση τους”.

Οπως διευκρίνισε, σε αυτό το Συμβούλιο θα εκπροσωπείται ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ο Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών, δυο καθηγητές από σχολές Ιατρικής ελληνικών πανεπιστημίων και οι Διευθυντές των κλινικών που ειδικεύουν τους γιατρούς.

Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι με αυτή τη σύσταση του Συμβουλίου ”θα πάμε σε καλύτερο δρόμο για τους ειδικευόμενους μας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα