Τι συμβαίνει στον θυρεοειδή μιας εγκύου;

15:37 14/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι 9 μήνες της εγκυμοσύνης αλλάζουν τη λειτουργία του οργανισμού της εγκύου, καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Η γυναίκα βλέπει όχι μόνο το κορμί της να μεταβάλλεται , αλλά νιώθει ότι και κάποιες λειτουργίες της είναι διαφορετικές. Οι ορμόνες της χορεύουν τρελά κάτι που έχει επιπτώσεις τόσο σε εκείνη όσο και στους γύρω της. Στο επιστημονικό κείμενο που θα διαβάσετε σήμερα θα ενημερωθείτε για όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στη λειτουργία του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πως και γιατί εμφανίζονται και τι πρέπει να κάνει η έγκυος τόσο για τη δική της ασφάλεια όσο και

για την ασφάλεια του παιδιού που έχει μέσα της.

Οι παθολογίες του θυρεοειδή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αρκετά συχνές, αν και πολλές φορές δεν γίνεται γρήγορη διάγνωση καθώς η διερεύνηση της λειτουργίας του θυρεοειδή και η αναζήτηση των αντισωμάτων έναντι του θυρεοειδή δεν θεωρούνται ακόμη απ όλους μέρος των εξετάσεων ρουτίνας της εγκυμονούσας. Όμως, μόνο η πρόωρη διάγνωση μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε εκείνες τις γυναίκες με αρχική πάθηση που χρίζουν θεραπείας, μειώνοντας έτσι τις επιπλοκές της μητέρας και του εμβρύου/παιδιού που σχετίζονται με τις παθήσεις του θυρεοειδή.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν κάποιες φυσιολογικές αλλαγές στην λειτουργία του θυρεοειδή που, αν και στην μη εγκυμονούσα γυναίκα θα θεωρούνταν σημάδι παθολογίας του θυρεοειδή, στην κύηση είναι επακόλουθο της αύξησης της συγκέντρωσης των οιστρογόνων στο αίμα και, κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου, της αύξησης της χοριονικής γοναδοτροπίνης (β-HGG). Εκτός από αυτές τις φυσιολογικές αλλαγές, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να υπάρξουν όμως και πραγματικές παθολογικές καταστάσεις του θυρεοειδή που μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία της μητέρα αλλά και του παιδιού.

Οι παθολογίες του θυρεοειδή αδένα ενδιαφέρουν περίπου το…

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα