Τη ρύθμιση διανομής διαφημιστικών φυλλαδίων συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος

15:14 26/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κανένα από τα Υπουργεία ή τις ανεξάρτητες Υπηρεσίες του κράτους δεν έχει την αρμοδιότητα να ρυθμίσει την κατ` οίκο διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων που ρυπαίνει αισθητικά και ουσιαστικά τις πόλεις, ενοχλώντας ταυτόχρονα πολίτες που κρίνουν ανεπιθύμητο αυτό το υλικό, διαπίστωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αδάμος Αδάμου ανέλαβε να διενεργήσει κύκλο επαφών με τα Υπουργεία, αρχής γενομένης με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών ώστε να ορισθεί η κυβερνητική υπηρεσία που θα συντονίσει την προσπάθεια για τη δημιουργία του νομικού

πλαισίου μέσα από το οποίο οι εταιρείες διανομής θα αυτορυθμίσουν τη δραστηριότητα τους.
Στην προσπάθεια αυτή, η Επιτροπή έδωσε πίστωση χρόνου έξι μηνών.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε πως η προσπάθεια για ρύθμιση της ανεξέλεγκτης κατάστασης με τη διανομή και τη συνεπακόλουθη ρύπανση από την πλευρά του άρχισε προ τετραετίας και σημείωσε ότι επιβάλλεται να ρυθμιστεί το θέμα με νομοθετικό πλαίσιο. Είπε ακόμα ότι γνωρίζει περίπτωση πολίτη που συνέλεξε 8 κιλά φυλλάδια σε ένα χρόνο.

Η ΠΟΒΕΚ και ο Σύνδεσμος Διανομέων Διαφημιστικού Υλικού δήλωσαν ετοιμότητα να συμμετάσχουν σε συζητήσεις ώστε να δημιουργηθεί σε πρώτο στάδιο το νομικό πλαίσιο για τη διανομή των φυλλαδίων και ακολούθως μέσα από το καταστατικό της λειτουργίας του Συνδέσμου να καθορισθούν οι διαδικασίες ελέγχου και θα προβλεφθούν κυρώσεις για τα μέλη του Συνδέσμου που θα τηρούν τους κανόνες και κανονισμούς.
Κατά τη συζήτηση ενώπιων της Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διανομέων Διαφημιστικού Υλικού Ανδρέας Αλεξάνδρου διατύπωσε τη θέση ότι με την απαγόρευση είναι σαν να επιχειρείται η παραχώρηση μονοπωλιακής θέσης για τη διανομή διαφημιστικών εντύπων στα Κυπριακά Ταχυδρομεία και να εκχωρείται στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης η διαφήμιση στην ολότητα της.
Ανέφερε επίσης ότι οι ιδιώτες διανομείς υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία που διανέμουν με την αλληλογραφία και το ίδιο προσωπικό διαφημιστικά έντυπα, ενώ δεν χρεώνουν ΦΠΑ στα τιμολόγια προς τις διαφημιζόμενες εταιρείες, σε αντίθεση με τους ιδιώτες διανομείς που χρεώνουν ΦΠΑ.
Είπε επίσης ότι σε δημοσιεύματα αναφέρεται ότι το 2010 τα Κυπριακά Ταχυδρομεία διένειμαν 7,5 εκατομμύρια διαφημιστικά φυλλάδια και ότι έχει επιβληθεί στα Κυπριακά Ταχυδρομεία πρόστιμο 10.000 ευρώ από την ΕΠΑ μετά από καταγγελία της εταιρείας του και 40.000 ευρώ από το Ρυθμιστή Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Ο Εκπρόσωπος των Ταχυδρομείων ανέφερε στην Επιτροπή ότι τα Κυπριακά Ταχυδρομεία δεν επιθυμούν να καταλάβουν μονοπωλιακή θέση, και ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 ελευθεροποιούνται οι ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Διευκρίνισε επίσης ότι το πρόστιμο των 40.000 αφορούσε τη μη παράθεση όλων των λογιστικών στοιχείων, όπως και το πρόστιμο των 10.000 ευρώ από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού και όχι την ουσία για αθέμιτο ανταγωνισμό. Πρόσθεσε πως αυτή η εξέλιξη έχει επιβαρύνει τα Κυπριακά

Keywords
Αναζητήσεις
απαγορευση διαφημιστικων φυλλαδιων
Τυχαία Θέματα