Τα Νέα Προγράμματα Σπουδών υποχρεωτικής εκπαίδευσης: μια «μίζερη» πιλοτική εφαρμογή (2011-12)

Tweet Κατηγορία: ΆρθραΑρθρογράφος: Νίκος Δαπόντε

 

Τα Νέα Προγράμματα Σπουδών υποχρεωτικής εκπαίδευσης: μια «μίζερη» πιλοτική εφαρμογή (2011-12)

Το να "μαστορεύουμε" νέα εκπαιδευτικά υλικά χωρίς να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις απορροφά συνεχώς τεράστια ποσότητα χρόνου και χρημάτων, χωρίς να οδηγεί σε πρόοδο:
Παραμένουμε ακριβώς στην ίδια κατάσταση"

Α. Arons, 1992

Πριν λίγες μέρες αναρτήθηκαν στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου παιδείας http://digitalschool.minedu.gov.gr/info/newps.php τα Νέα Πιλοτικά προγράμματα Σπουδών και μια μέρα μετά την έναρξη του σχολικού έτους (2011-12) δημοσιοποιήθηκαν και τα Ωρολόγια Προγράμματα για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο.

Πρόκειται για εφαρμογή της πιλοτικής δοκιμασίας νέων Προγραμμάτων Σπουδών (έργο ΕΣΠΑ, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) έτσι όπως αναγγέλθηκε επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας πριν από ενάμιση χρόνο περίπου (βλέπε τη διακήρυξη-μανιφέστο με τίτλο «Νέο Σχολείο-Πρώτα ο μαθητής»

Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης προβλέπεται:

Α) Για την εκπόνηση των Προγραμμάτων Σπουδών

«Τα Προγράμματα Σπουδών για το νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο θα αναπτυχθούν μέχρι τον Ιούνιο 2011. Στη συνέχεια θα εφαρμοστούν πειραματικά τη σχολική χρονιά 2011-12 σε αριθμό νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων. Τη σχολική χρονιά 2012-2013 θα γενικευθεί η εφαρμογή στα σχολεία της χώρας. Κατά την πειραματική εφαρμογή θα υπάρξει συνεχής ανατροφοδότηση από τα συνεργαζόμενα πειραματικά-υποδειγματικά σχολεία (το καθεστώς των οποίων επανεξετάζεται) ως προς την εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών ενώ προβλέπεται και τελική αξιολόγηση-έρευνα».

Β) Αναφορικά με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών (στα 188 πιλοτικά σχολεία) και την αξιολόγηση του έργου το Υπουργείο Παιδείας είναι σαφές:

«Ταυτόχρονα όμως προωθείται και η εξειδικευμένη επιμόρφωση για το Νέο Σχολείο. Για πρώτη φορά οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών συνδέονται άρρηκτα με την εξειδικευμένη επιμόρφωση σε αυτά, των εκπαιδευτικών που καλούνται να τα εφαρμόσουν αλλά και ταυτόχρονα να τα συνδιαμορφώσουν. Αντίστοιχα θα υπάρχει επιμόρφωση στις διδακτικές πρακτικές που συνοδεύουν τα προγράμματα».

Ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα. Πέρασε ενάμισης χρόνος από τη διακήρυξη και ερχόμαστε σήμερα να δούμε που βρισκόμαστε.
Στο «Εισαγωγικό Σημείωμα» των Νέων πιλοτικών προγραμμάτων» διαβάζουμε:
“Κατά το σχολικό έτος 2011-12, θα εφαρμοστούν πιλοτικά σε 188 πιλοτικές σχολικές μονάδες (21 νηπιαγωγεία, 99 δημοτικά, 68 γυμνάσια). Κατά την πιλοτική εφαρμογή, τα Νέα Προγράμματα Σπουδών θα ανατροφοδοτούνται από την εκπαιδευτική πράξη ώστε να εμπλουτισθούν και να βελτιωθούν όπου αυτό είναι αναγκαίο.
Τα πιλοτικά σχολεία θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα σπουδών που ισχύει στα υπόλοιπα σχολεία για όσα μαθήματα δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ψηφιακού σχολείου και δεν περιλαμβάνονται στη σχετική υπουργική απόφαση. Συγκεκριμένα για το Δημοτικό ο σχεδιασμός είναι να μην εφαρμοστεί νέο πρόγραμμα στο μά
Keywords
Τυχαία Θέματα