Τη χωροθέτηση σχολείων στα τοπικά σχέδια συζήτησε η Επιτροπή Παιδείας

16:33 16/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα της χωροθέτησης σχολείων στα τοπικά σχέδια και τον επηρεασμό του ατομικού δικαιώματος στην ιδιοκτησία, συζήτησε η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής σήμερα, με τους Βουλευτές να καλούν σε επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.

«Μέσα από τη συζήτηση έχει διαφανεί ότι υπάρχουν και εγείρονται πάρα πολλά προβλήματα που αφορούν και τα ατομικά δικαιώματα των ιδιοκτητών των δεσμευομένων κτημάτων, αλλά και προβλήματα που άπτονται

του δημοσίου συμφέροντος», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία.

Από τη μια πλευρά, ανέφερε, «βεβαίως πρέπει να σχεδιάσει, να προνοήσει πού θα κτιστούν τα σχολεία που θα αφορούν προφανώς τις γενεές που έρχονται, από την άλλη πλευρά ένα κράτος που λειτουργεί βάσει του Συντάγματος της Δημοκρατίας πρέπει  να υπηρετεί το δίκαιο και δεν είναι δυνατόν να ταλαιπωρεί τους ίδιους τους πολίτες».

Σύμφωνα με τον κ. Τορναρίτη, «υπάρχει σωρεία καταγγελιών που στοιχειοθετεί το δεύτερο». Δυστυχώς, είπε, «το κράτος παρουσιάζεται γραφειοκρατικό, ανελαστικό και άδικο σε σχέση με πολλές περιπτώσεις κατακράτησης συγκεκριμένων χώρων».

«Έχουμε καλέσει την Πολεοδομία σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση συλλογικά να καταθέσουν προτάσεις μέσω από τις οποίες και με δεδομένη την οικονομική κρίση, θα μπορέσουν από τη μια πλευρά να κρατήσει το κράτος τα τεμάχια εκείνα που χρειάζεται πάση θυσία και από την άλλη πλευρά να ικανοποιήσει τους ιδιοκτήτες», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έγιναν εισηγήσεις προς επίλυση του προβλήματος όπως η χρήση χαλίτικης γης, που σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να προτάξει το κράτος ως επιλογή, τη χρήση εκκλησιαστικής περιουσίας ή τη χρήση στρατοπέδων που έχουν εγκαταλειφθεί ή πρόκειται να εγκαταλειφθούν.

Όσον αφορά την πιθανότητα χρήσης της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο κ. Τορναρίτης διευκρίνισε ότι απαλλοτρίωση της απαγορεύεται από το Σύνταγμα.

Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μέσα από καλό διάλογο και καλή πίστη που μπορεί να έχει το Υπουργείο Παιδείας με τον Αρχιεπίσκοπο ή την Ιερά Σύνοδο θα μπορούσε να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις».

Τη θέση ότι «η απόφαση, ο προγραμματισμός και η τοποθέτηση είναι μια απόφαση στην σωστή κατεύθυνση και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί αυτή η πολιτική», εξέφρασε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Καυκαλιάς.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχει πρόβλημα, λέγοντας ότι «επιβάλλεται λοιπόν να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε από τη μια να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον χωρίς να καταπατούνται από την άλλη τα δικαιώματα των πολιτών».

Από την πλευρά της, η Βουλευτής του ΔΗΚΟ  Αθηνά Κυριακίδου, η οποία και ενέγραψε το θέμα, ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι είναι θεμιτό να προγραμματίζει την ανάπτυξή του το Υπουργείο Παιδείας, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών.

«Όμως, αυτή η ανάπτυξη αντιβαίνει του ατομικού συμφέροντος του ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης γης, γιατί η συγκεκριμένη δέσμευ

Keywords
Τυχαία Θέματα