Σε “επικίνδυνο κοκτέιλ” χαμηλής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας, αναφέρθηκε ο ΓΓ του ΟΟΣΑ

16:23 16/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα “επικίνδυνο κοκτέιλ” χαμηλής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας, τόνισε την Τρίτη ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος εδρεύει στο Παρίσι, Άνχελ Γκουρία, ύστερα από την προειδοποίηση του παγκόσμιου οργανισμού για αδύναμες προοπτικές στις μεγάλες οικονομίες.

Ο ΟΟΣΑ, στην τελευταία ανασκόπηση του για την παγκόσμια οικονομία, σημειώνει ότι αυτό το μήνα οι κύριοι δείκτες για τα 34 μέλη του Οργανισμού παραπέμπουν σε “επιβράδυνση της ανάπτυξης τα

επόμενα τρίμηνα” για τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.

“Έχετε ένα πρόβλημα υψηλής ανεργίας, ιδίως μεταξύ των νέων – αυξανόμενες ανισότητες και χαμηλή ανάπτυξη – και σε ορισμένες περιπτώσεις, συρρικνούμενη ανάπτυξη”, είπε ο κ. Γκουρία σε συνέντευξη του ΟΟΣΑ στο Νέο Δελχί σε σχέση με τη μέτρηση της συνολικής ευημερίας.

“Όπως και το κοκτέιλ James Bond – όταν το κουνάς χωρίς να το ανακατεύεις – έχεις ένα πολύ, πολύ επικίνδυνο συνδυασμό”, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ.

Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι στις χώρες του ΟΟΣΑ – 15 εκατ. περισσότεροι από το 2008, πρόσθεσε.

“Πέντε χρόνια μετά (την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης), εξακολουθεί (η ανεργία) να αυξάνεται”, σημείωσε ο κ. Γκουρία.

Η ανεργία στην Ελλάδα είναι στα επίπεδα ρεκόρ του 25,1%, καθώς η οικονομία της συρρικνώνεται, ενώ στην Ισπανία το ποσοστό ανεργίας είναι στο 24,6%, καθώς η Κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα λιτότητας για να αποφύγει την προσφυγή σε σχέδιο διάσωσης.

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι τώρα στο υψηλότερο επίπεδο κατά τα τελευταία 30 χρόνια, με τις Κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν απώλεια της εμπιστοσύνης στην ικανότητά τους να τονώσουν την ανάπτυξη, να αντιμετωπίσουν τα χρέη και να καταστήσουν πιο σταθερό τον χρηματοπιστωτικό τομέα, σημείωσε ο κ. Γκουρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα