Θετική δυναμική διαπιστώθηκε στο ECOFIN για το μηχανισμό εποπτείας τραπεζών

20:15 13/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Υπάρχει μια θετική δυναμική στη συζήτηση για τη δημιουργία του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες στην ΕΕ, διαπίστωσαν Κομισιόν και Κυπριακή Προεδρία.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε την Τρίτη στο Συμβούλιο Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) που συνήλθε υπό την Προεδρία του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή.

Η πρόταση της Κομισιόν για δημιουργία του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες στοχεύει στην αποφυγή

στο μέλλον προβλημάτων, όπως αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα ο τραπεζικός τομέας σε πολλά κράτη μέλη. Στόχος τόσο της Κομισιόν όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου είναι η έγκριση των μέτρων μέχρι το τέλους του έτους, ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2013 να αρχίσουν σταδιακά να τίθενται σε ισχύ.

Η Κομισιόν πρότεινε την ανάθεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της αρμοδιότητας εποπτείας όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης σχετικά με τις απαιτήσεις για τα κεφάλαια, τη ρευστότητα και τη μόχλευση.

Η Κυπριακή Προεδρία ενημέρωσε τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση, καθώς και για άλλα ζητήματα που εκκρεμούν, ορισμένα από τα οποία έχρηζαν της καθοδήγησης των Υπουργών καθώς αγγίζουν την πολιτική διάσταση του θέματος.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι μετά την πληροφόρηση που έτυχαν οι Υπουργοί Οικονομικών από την Προεδρία οι Υπουργοί έδωσαν καθοδήγηση πάνω σε σημαντικά θέματα που εκκρεμούν ούτως ώστε να μπορέσει πλέον να συνεχίσει το έργο της η ομάδα εργασίας που συστάθηκε για εξέταση του θέματος αυτού, υπό την προεδρία ανώτερου αξιωματούχου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Ο κ. Σιαρλή πρόσθεσε ότι η Προεδρία εργάζεται υπό στενά περιθώρια, αφού το Συμβούλιο του Οκτωβρίου έθεσε ως προθεσμία για συμφωνία πάνω στις νομοθετικές προτάσεις μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2013.

Οπως είπε, η ομάδα εργασίας θα πραγματοποιήσει ακόμη δύο συναντήσεις πριν το επόμενο ECOFIN που καθορίστηκε για τις 4 Δεκεμβρίου και στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να υπάρξει συμφωνία. Παράλληλα, είπε ότι μόλις υπάρξει συμφωνία στο Συμβούλιο, το θέμα θα πρέπει να τύχει διαπραγμάτευσης με το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά σημείωσε ότι η Προεδρία έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτικές επαφές με  το ΕΚ.

Στις δηλώσεις του, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε ότι τόσο η Κομισιόν όσο και η Κυπριακή Προεδρία έχουν εργαστεί πολύ σκληρά μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά το θέμα της εποπτείας των τραπεζών.

Οπως ανέφερε, υπάρχει μια πολύ θετική δυναμική στη συζήτηση και εξέφρασε τη θέση ότι θα είναι εφικτό, ακόμη και εάν είναι δύσκολο, να υπάρξει συμφωνία στο θέμα αυτό μέσα στα πλαίσια της προθεσμίας που έθεσαν από τον Ιούνιο και μετά τον Οκτώβριο οι αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων – δηλαδή πριν τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η συζήτηση σήμερα εστιάστηκε στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως εποπτική Αρχή με τις εθνικές Αρχές εποπτείας.

Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να μπορεί, όπως λέει και το ΕΣ, να ασκεί μια

Keywords
Τυχαία Θέματα