Θετικά αποτιμάται ο πρώτος μήνας της Κυπριακής Προεδρίας

11:11 17/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ιδιαίτερα θετικά αποτιμάται ο πρώτος μήνας της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και μετά την ανάπαυλα ολόκληρο σχεδόν τον Αύγουστο, όλοι οι εμπλεκόμενοι βάζουν μπρος τις μηχανές για τον Σεπτέμβριο, ο οποίος θεωρείται ένας πολύ σημαντικός μήνας με αρκετά άτυπα Συμβούλια και πολλές άλλες συναντήσεις και συνέδρια.

Η αρχή γίνεται στις 29 του Αυγούστου με τη διήμερη άτυπη συνάντηση των Υπουργών και Υφυπουργών Ευρωπαϊκών Θεμάτων, οι οποίοι συνέρχονται στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ,

ο εκπρόσωπος της Προεδρίας στην Κύπρο Κώστας Γεννάρης δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική γιατί εκεί θα διαφανεί το μέλλον της συμφωνίας του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), αν και όπως σημείωσε, με βάση τα σημερινά δεδομένα οι προοπτικές για συμφωνία είναι ελάχιστες, καθώς η κάθε χώρα αντικρίζει το θέμα με διαφορετικά κριτήρια, κάποιες φορές εντελώς εθνικά.

Όπως είπε ο κ. Γεννάρης, «ο Σεπτέμβρης είναι ένας πολύ γεμάτος μήνας και μας περιμένει αρκετή δουλειά και εδώ είναι ουσιαστικά που θα κριθούμε».

Από το καλεντάρι του Σεπτέμβρη, ξεχωρίζει το άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 7 και 8 του μήνα του οποίου θα προεδρεύει η Υπατη Εκπρόσωπος Βαρόνη Κάθριν Αστον. Συνολικά θα γίνουν επτά άτυπα συμβούλια Υπουργών στην Κύπρο, διάφορες συναντήσεις της ΚΟΡΕΠΕΡ στις Βρυξέλλες και συνέδρια και συναντήσεις για την επιχειρηματικότητα, τον αθλητισμό, το περιβάλλον, θέματα εκπαίδευσης και τεχνολογίας, ιατρικά θέματα και άλλα στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Γεννάρη, η κατάσταση στη Συρία είναι πάντοτε στην ατζέντα των συναντήσεων επί Κυπριακής Προεδρίας και το ΥΠΕΞ βρίσκεται συνεχώς σε επαφή και συντονισμό με την Κομισιόν, παρακολουθούν τα γεγονότα και έχουν καταρτίσει και κάποια έκτακτα σχέδια που αφορούν κυρίως το ρόλο που θα διαδραματίσει η Κύπρος ως διαμετακομιστικός σταθμός για μεταφορά υπηκόων ξένων χωρών στις πατρίδες τους.

Είπε ακόμη ότι παρακολουθείται η κατάσταση και στο Λίβανο και το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα, καθώς ενώ η ΕΕ είχε βασιστεί σε κάποιες διευκολύνσεις που θα μπορούσε η Βηρυτός να παράσχει στους πολίτες τρίτων χωρών, η κατάσταση εξελίσσεται διαφορετικά και ενδεχομένως να πρέπει να γίνει άλλος σχεδιασμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα