Ρόμπερτ Μπάλαρντ: Ο Τιτανικός δεν είναι η σημαντικότερη ανακάλυψή μου

09:42 17/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο ωκεανολόγος του οποίου το όνομα έχει ταυτιστεί με τον Τιτανικό αφότου εντόπισε το ναυάγιο του πολυτελέστατου κρουαζιερόπλοιου, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψή του δεν είναι η πιο σημαντική της μακρόχρονης καριέρας του.

Ο κ. Μπάλαρντ, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, δήλωσε ότι ο ίδιος εκτιμά πως η πιο σημαντική ανακάλυψη που έχει κάνει μέχρι σήμερα είναι οι υδροθερμικοί αγωγοί, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργούν μια νέα

μορφή ζωής από μικροοργανισμούς που – όπως σημειώνει – κανείς μέχρι σήμερα δεν γνώριζε.

Ο διάσημος ωκεανογράφος, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο με το αμερικανικό ερευνητικό σκάφος του «Ναυτίλος», μιλά για τις έρευνες που διεξάγει μαζί με το πλήρωμά του στο υποθαλάσσιο βουνό «Ερατοσθένης», την καριέρα του, τις ανακαλύψεις που έχει κάνει και εξηγά πώς η πρόοδος της τεχνολογίας άλλαξε άρδην τον τρόπο που διεξάγονται οι έρευνες.

Στη συνέντευξη ο άνθρωπος που εντόπισε το γερμανικό θωρηκτό Βίσμαρκ, που βυθίστηκε το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και το κρουαζιερόπλοιο Λουσιτάνια, που βύθισε μια γερμανική τορπίλη τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλώνει ότι η θάλασσα έχει πολλά περισσότερα να μας διδάξει παρά η ξηρά.

Μέχρι σήμερα, ο 70χρόνος Ρόμπερντ Μπάλαρντ πραγματοποίησε πέραν των 120 υποθαλάσσιων αποστολών ενώ δηλώνει την αποφασιστικότητά του να ενθαρρύνει τους νέους να ασχοληθούν με τη θάλασσα και να ανακαλύψουν ένα νέο κόσμο.

Σε ό,τι αφορά την εδώ αποστολή του, για εξερεύνηση του «Ερατοσθένη», περίπου 60 μίλια από τις δυτικές ακτές της Πάφου, ανέφερε ότι συνοδεύει το γιό του, καθηγητές και άλλους εκπαιδευτικούς, σημειώνοντας ότι δεν είναι σε θέση να πει τι ακριβώς θα αποδώσουν οι έρευνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα