Θεωρήσεις και ενέργεια στην ατζέντα της Συνόδου Ρωσίας – ΕΕ

14:12 3/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Η Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας – ΕΕ που αρχίζει σήμερα στην Αγία Πετρούπολη είναι απίθανο να σημειώσει πρόοδο στη διευκόλυνση του συστήματος θεωρήσεων μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-Ταςς, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Γιούρι Ούσακοβ ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι «είναι μάλλον απίθανο να γίνει ο,τιδήποτε θετικό αυτές τις μέρες. Ας περιμένουμε να δούμε».

Ο κ. Ούσακοβ είπε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους του για την ανάγκη να τεθεί ένα τέρμα στις θεωρήσεις από Ρώσους υπηκόους και τις χώρες της ΕΕ. Θα τους δώσει παραδείγματα πώς μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου ανέφερε ότι «το θέμα των θεωρήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τους Ρώσους».

«Η μετάβαση σε ένα καθεστώς χωρίς θεωρήσεις για τους πολίτες που κάνουν μικρά ταξίδια θα είναι σίγουρα στην ημερήσια διάταξη», είπε, προσθέτοντας ότι «αν η Ρωσία και η ΕΕ συμφωνήσουν να καταργήσουν τις θεωρήσεις, αυτό θα δώσει μια ισχυρή ώθηση στην περαιτέρω προσέγγιση μεταξύ τους και στην ενδυνάμωση ενός επωφελούς για όλους, πολύπλευρου διαλόγου».

Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας θα είναι άλλο ένα σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

«Στο σύνολο του, ο διάλογος αναπτύσσεται σταδιακά», ανέφερε ο κ. Ούσακοβ, προσθέτοντας ότι «η πρώτη γραμμή του αγωγού «Νορθ Στριμ» ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2011». Πρόσθεσε ότι η κατασκευή του αγωγού «Σάουθ Στριμ» αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2012.

Υπάρχουν, σημείωσε, κάποια προβλήματα στις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας που σχετίζονται κυρίως με την εφαρμογή του Τρίτου Πακέτου Ενέργειας της ΕΕ και τους σχεδιασμούς της ΕΕ να κατασκευάσει αγωγό φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα