Θέμα χώρου φύλαξης παράνομων μεταναστών στη Μεννόγεια στην Επ. Νομικών

15:56 28/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το δίλημμα εάν η φύλαξη του χώρου κράτησης απαγορευμένων μεταναστών στην περιοχή της Μεννόγειας θα πρέπει αναληφθεί από το κράτος με το διορισμό ειδικών αστυφυλάκων ή να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, και κατ’ επέκταση το κόστος που θα επωμιστεί το κράτος για τη λειτουργία του χώρου, απασχόλησε τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ιωνάς Νικολάου

σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι η φύλαξη του χώρου θα μπορούσε να ανατεθεί σε ιδιωτικά γραφεία ασφάλειας, όπως αρχικά είχε εισηγηθεί η Κυβέρνηση, αφού και η ίδια, όπως είπε ο κ. Νικολάου, μέσα από τις δικές της κοστολογήσεις διαπίστωσε ότι το κόστος αυτό θα ήταν περίπου το μισό του κόστους που θα επωμιζόταν η οικονομία εάν λειτουργούσε ο χώρος υπό το καθεστώς ειδικών αστυφυλάκων.

Συγκεκριμένα, για τη λειτουργία της πρώτης φάσης το κόστος φύλαξης του χώρου με την πρόσληψη ειδικών αστυφυλάκων στην Αστυνομία, θα στοιχίσει στο κράτος τρία περίπου εκατομμύρια το χρόνο παραπάνω απ’ ό,τι εάν ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής.

Οι αρμόδιοι ανέφεραν στην Επιτροπή, είπε ο κ. Νικολάου, ότι «ο χώρος πρέπει να λειτουργήσει άμεσα και μάλιστα τους άμεσους προσεχείς μήνες» και ότι εάν αποφασιστεί η ανάθεση της φύλαξης του χώρου σε ιδιωτικές εταιρείες θα χρειαστούν δέκα τουλάχιστον μήνες για να γίνει η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού και κατακύρωση της προσφοράς, ενώ εάν προσληφθούν ειδικοί αστυφύλακες στο δημόσιο αυτοί θα είναι σε θέση να αναλάβουν σε τρεις μήνες. «Φυσικά, δεν έλαβαν υπόψη την ειδική εκπαίδευση της οποίας θα πρέπει να τύχουν για να αναλάβουν αυτή την εργασία», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι ζητήθηκε από τη Βουλή να εγκρίνει 100 θέσεις για ειδικούς αστυφύλακες, ενώ, όπως λέχθηκε, άλλες 71 θέσεις ειδικών αστυφυλάκων και 32 θέσεις για λοχίες και αξιωματικούς θα εξοικονομηθούν από άλλες υπηρεσίες της Αστυνομίας για να αναλάβουν τη φύλαξη του χώρου, και διερωτήθηκε γιατί ο Αρχηγός της Αστυνομίας ζήτησε από τη Βουλή να εγκρίνει 200 θέσεις αστυνομικών για τις ανάγκες της Προεδρίας, αφού μπορούν να γίνουν εξοικονομήσεις.

«Ούτε σήμερα μας εξηγήθηκε ο λόγος που δεν επιτρέπει την ανάθεσή του σε ιδιωτικά γραφεία ασφάλειας, πέραν από το γεγονός ότι πρέπει ο χώρος να λειτουργήσει άμεσα» δήλωσε.

«Ακόμα και πριν να φέρουν το νομοσχέδιο στη Βουλή, θα έπρεπε να είχαν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο λειτουργίας των χώρων κράτησης», είπε ο κ. Νικολάου, κάνοντας λόγο για παράλειψη της Κυβέρνησης να καταθέσει έγκαιρα το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς ενώπιον της Επιτροπής.

Ανέφερε ότι η πρώτη φάση που αφορά στις εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία 256 παράνομων μεταναστών θα έπρεπε να είχε λειτουργήσει από τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο, παραδόθηκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην Αστυνομία το Νοέμβριο του 2011 και στις αρχές Δεκεμβρίου, αντίστοιχα.

Η δεύτερη φάση που αφορούσε στην ανέγερση εγκαταστάσεων για

Keywords
Τυχαία Θέματα