Θα μπορούσε και η Κύπρος να ζητήσει περιορισμό της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανία λέει στη Μέρκελ ο Πέτρος Καρεκλάς

19:23 21/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κυπρο-Γερμανικού Πολιτιστικού Συνδέσμου και Δήμαρχος Κυθρέας Πέτρος Καρεκλάς με ανοικτή επιστολή του στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, υποδεικνύει στη Γερμανίδα Καγκελάριο πως κατά τον ίδιο τρόπο που η χώρα της ζητά σμίκρυνση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου, μπορεί και η Κύπρος να ζητήσει

σμίκρυνση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο κ. Καρεκλάς ζητά όπως η Γερμανία δείξει πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αντικρύσει με κατανόηση το πρόβλημα της Κύπρου και να βοηθήσει με ορθόδοξους τρόπους στο ξεπέρασμα του και όχι δια της επιβολής μέτρων που μετατρέπουν την Κύπρο σε πειραματόζωο για νέες πρακτικές όπως το κούρεμα των καταθέσεων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Προσθέτει πως το κούρεμα των καταθέσεων καταστρέφει αδιάκριτα την πίστη σε βασικές αρχές της ελεύθερης οικονομίας και αναφέρει ότι για τις όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου για εξορθολογισμό η βοήθεια και η συμβολή της Γερμανίας είναι και πολύτιμη και ευπρόσδεκτη.

Διατυπώνοντας τη θέση ότι «χρειάζεται χρόνος για να κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον και όχι να καταστρέψουμε ότι καλό κάναμε, με πειράματα», αναφέρει ότι «το ζητά μια ακόμα διχοτομημένη μικρή ευρωπαϊκή χώρα, η Κύπρος, που βιώνει καθημερινά τα αποτελέσματα μιας βάρβαρης εισβολής το 1974 και μιας συνεχιζόμενης παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων’.

Αναφέροντας ότι για τις πολλαπλές προσπάθειες του στη δημιουργία και την ενίσχυση των Κυπρο-Γερμανικών σχέσεων το 1989 τιμήθηκε με το Σταυρό Αξίας (Πρώτης Τάξης της από τον τότε Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Dr. Weizsaecker, δηλώνει απογοήτευση και στεναχώρια βλέποντας επειδή «η μεγάλη χώρα σας δεν παραμένει πιστή σε κάποιες αρχές, που πάντοτε τη διέκριναν όταν αυτή ήταν διχοτομημένη, αλλά με τη σιγουριά τώρα της οικονομικής της δύναμης που απέκτησε μετά την επανένωση, επιχειρεί, όπως εκτιμούν πολλοί, να επιβάλει στους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς τις δικές της αντιλήψεις για το πώς πρέπει να ενεργούν σε διάφορα θέματα, ιδιαίτερα στην οικονομία».

«Δεν ισχυρίζομαι όπως ίσως κάποιοι άλλοι, ότι οι απόψεις και θέσεις σας είναι γενικά λανθασμένες ή κακόβουλες ή ότι πολλά από τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός νότος δεν έχουν τη ρίζα τους και σε λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος σε αυτές τις χώρες», συνέχισε ο κ. Καρεκλάς προσθέτοντας ότι «όποιος το αρνείται δεν λέει την αλήθεια» διατυπώνοντας τη θέση ότι «όμως δεν είναι δυνατόν αυτά τα προβλήματα να επιλυθούν με τον τρόπο που εσείς και κάποιοι άλλοι εταίροι μας θέλετε ή με επιβολή ή σε μια μέρα ή μια νύχτα».

«Σας έχουν πείσει κάποιοι δυστυχώς, εσάς και τον Υπουργό σας τον κ. Σόιπλε, ότι η ρίζα του κακού είναι ο δήθεν “υπερμεγέθης” χρηματοπιστωτικός τομέας και αυτός πρέπει τώρα να συρρικνωθεί σε μια νύχτα έστω και με ανορθόδοξες και καταστροφικές για τα θεμέλια μιας ελεύθερης οικονομίας μεθόδους, όπως το ‘κούρεμα’ των καταθέσεων», παρατηρεί και διερωτάται Μήπως εμείς δε θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας σας είναι υπερμεγέθης που ξεπερνά κατά πάρα πολύ το μέσο όρο της ΕΕ».

«Εμείς όμως δε το λέμε γιατί ξέρουμε ότι αυτή η ανάπτυξη είναι το απότοκο αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων σας μέσα στην ελεύθερη οικονομία», αναφέρει και συνεχίζει παρατηρώντας ότι εμείς εκμεταλλευτήκαμε τη στρατηγική γεωγραφική μας θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, κοντά στις πηγές ενέργειας της Εγγύς Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου, αναπτύξαμε ψηλό επίπεδο νομικών, λογιστικών και άλλων υπηρεσιών, ένα επιτρεπτό ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο και μαζί με ένα ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής που στηρίζεται και στο μακρόχρονο πολιτισμό μας, καταφέραμε να προσελκύσουμε πολλούς ξένους επενδυτές που οι πλείστοι κατοικούν στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων και Γερμανών (ιδίως στη Ναυτιλία) αλλά και Ρώσων, όπως έγινε και στη χώρα σας και σε πολλές άλλες, ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο κ. Καρεκλάς διευκρινίζει ότι διαβιβάζει την επιστολή ως απλός πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα