Τέλος στις ενέσεις και στα τρυπήματα με τις βελόνες

07:32 20/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τέλος στις υποδόριες ενέσεις και στα τρυπήματα με τις βελόνες υπόσχεται μια ομάδα επιστημόνων από το ΜΙΤ στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μία συσκευή, n οποία μοιάζει με πιστόλι, και εκτινάσσει κάθε φάρμακο με τόσο μεγάλη ταχύτητα που αυτό διαπερνά τους πόρους του δέρματος -επιπλέον, το «πιστόλι» μπορεί να ρυθμιστεί ώστε n φαρμακευτική ουσία να φτάνει στο επιθυμητό βάθος. Η εφεύρεση απευθύνεται κατ’ αρχάς σε ασθενείς οι οποίοι χρειάζεται να κάνουν πολύ συχνά υποδόριες ενέσεις,

όπως εκείνοι που πάσχουν από διαβήτη και πρέπει να παίρνουν καθημερινά ινσουλίνη για να επιβιώσουν. Παράλληλα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως n συσκευή θα μειώσει τα ατυχήματα στα νοσοκομεία και θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή όσων φοβούνται τις σύριγγες.

Για τον σκοπό αυτό, n συσκευή διαθέτει ένα μικρό αλλά ισχυρό μαγνήτη, που «αγκαλιάζει» ένα σύρμα το οποίο είναι τυλιγμένο σε ένα έμβολο.

Όταν τεθεί σε λειτουργία, n συσκευή αφήνει να διαρρεύσει ηλεκτρικό ρεύμα στο σύρμα, με συνέπεια αυτό να αλληλεπιδράσει με το μαγνητικό πεδίο και να επιταχυνθεί, σπρώχνοντας έτσι το έμβολο βίαια μπρος τα εμπρός.

Καθώς το πιστόνι κινείται με μεγάλη ταχύτητα, συναντά μέσα στη «θαλάμη» της συσκευής την αμπούλα με το φάρμακο, με αποτέλεσμα να τη σπάσει και να εκτινάξει τη φαρμακευτική ουσία έξω από το μικροσκοπικό στόμιο της συσκευής – το οποίο έχει διάμετρο όση περίπου και n προβοσκίδα ενός κουνουπιού. Τα μόρια του φαρμάκου ταξιδεύουν στον αέρα σχεδόν με υπερηχητική ταχύτητα και πέφτουν με ορμή πάνω στα δερματικά κύτταρα, περνώντας έτσι ανάμεσά τους.

Ανάλογα με την ηλικία

Μολονότι και άλλοι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ανάλογα «πιστόλια» με στόχο να υποκαταστήσουν τις υποδόριες ενέσεις, το πλεονέκτημα της συσκευής του ΜΙΤ έχει να κάνει με τον μηχανισμό «εκπυρσοκρότησής» της, αφού n πίεση με την οποία βγαίνει το φάρμακο από το στόμιο εξαρτάται αποκλειστικά από την ένταση του ρεύματος που διοχετεύεται στο σύρμα.

Επειδή η ελαστικότητα του δέρματος εξαρτάται από την ηλικία, οι Αμερικανοί ερευνητές έχουν χωρίσει τους ασθενείς σε ηλικιακές κατηγορίες, κάνοντας πειράματα για κάθε μία από αυτές, ώστε να προσδιορίσουν πόσο ρεύμα χρειάζεται για να καταλήξει n φαρμακευτική ουσία σε συγκεκριμένο βάθος μέσα στον οργανισμό. Έτσι, το «πιστόλι» θα μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με την ηλικία του χρήστη και το φάρμακο που παίρνει, κάτι που δεν γίνεται στις άλλες, ανάλογες συσκευές.

Keywords
Τυχαία Θέματα