Τέλη Οκτωβρίου αποφασίζει το Υπουργικό για την διαπραγμάτευση σχετικά με την ΑΟΖ

12:58 9/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να πάρει μέχρι το τέλος του μήνα απόφαση για τις εταιρείες με τις οποίες θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση, στα πλαίσια του β` γύρου αδειοδότησης στην Κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

Ο Υπουργός μιλούσε το πρωί στο συνέδριο του Economist, στη Λευκωσία με θέμα την διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού περιβάλλοντος και την γεωστρατηγική του σημασία

στην περιοχή, ενώ παρεμβάσεις για το ίδιο θέμα έκαναν επίσης ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Μάκης Παπαγεωργίου, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα και ο Ian Lefebure, Διευθυντής της Pricewaterhouse Coopers Ρωσίας.

Στην ομιλία του ο κ. Συλικιώτης είπε ότι σε λίγες μέρες αναμένει έκθεση της αρμόδιας συμβουλευτικής επιτροπής, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο, για να την προωθήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να αποφασιστούν οι εταιρείες με τις οποίες θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για τα τεμάχια της ΑΟΖ.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στα ενεργειακά αποθέματα στη λεκάνη της Λεβαντίνης, που όπως είπε ανέρχονται σε 1,68 δις βαρέλια πετρελαίου και 122 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Συμπλήρωσε ότι τα αποθέματα αυτά είναι δυνατόν να καταστήσουν την περιοχή έναν ενεργειακό τροφοδότη της περιοχής αλλά και της παγκόσμιας αγοράς.

Παράλληλα, είπε ότι η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της ΕΕ για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας μπορεί να προκύψει με τον αγωγό ενέργειας της Νοτιανατολικής Μεσογείου, ενώ ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.

Ακολούθως, ο Υπουργός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προχωρά στα θέματα ενέργειας στη βάση δύο θεμελιωδών παραμέτρων, την ανάπτυξη των αναγκαίων ενεργειακών υποδομών και τη δημιουργία νέων θεσμών, όπως η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ), που όπως είπε, έχει συσταθεί κατά το νορβηγικό μοντέλο.

Παράλληλα, ως προς τις υποδομές, ανέφερε ότι η κατασκευή μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο αποτελεί αναγκαία περιφερειακή ενεργειακή υποδομή.

Όπως είπε, η Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει, ώστε το 2019 να ολοκληρωθεί το τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό ήταν και ο βασικός λόγος για να προχωρήσει στη σύσταση της ΚΡΕΤΥΚ.

Εξάλλου, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι αρχίζουν οι διεργασίες για σύσταση Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων, ενώ πρόσθεσε ότι μεταξύ των στόχων του είναι το αποθεματικό του να διατίθεται για ανατροφοδότηση της βιομηχανίας υδρογονανθράκων. Συμπλήρωσε ότι ένα ποσοστό θα διατίθεται στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ είπε ότι μέρος του Ταμείου θα αποταμιεύεται και θα επενδύεται προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη αξιοποίηση κεφαλαίων του Ταμείου Υδρογονανθράκων προς όφελος της επιχειρηματικότητας, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της επανεκκίνησης της οικονομίας, εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που περνά ο τόπος, ο κ. Συλικιώτης διερωτήθηκε για ποιόν λόγο πρέπει να υποθηκευτεί το μέλλ

Keywords
Τυχαία Θέματα