Τελέστηκε το επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες της εισβολής

13:52 20/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Πολιτεία τίμησε σήμερα τη μνήμη των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή με το επίσημο μνημόσυνο που τελέστηκε το πρωί στην Εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Στο μνημόσυνο παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Υπουργοί,

αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, η στρατιωτική ηγεσία, η ηγεσία της Αστυνομίας, ο Πρέσβης της Ελλάδας και άλλοι επίσημοι.

Ομιλία απηύθυνε ο πρώην Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι 38 χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη εισβολή, ο Ελληνισμός διακηρύσσει για πολλοστή φορά την άρνησή του να δεχθεί τα δοσμένα της εισβολής ως τετελεσμένα και διαδηλώνει την ακράδαντη θέλησή του για αγώνα ανατροπής τους.

«Τούτη η μέρα ιστορικής μνήμης και πένθους πρέπει να αξιοποιείται για να υπηρετεί την ενότητα και όχι να γίνεται ευκαιρία αναμόχλευσης των διχαστικών παθών του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην εισβολή και την κατοχή. Πρέπει όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, να συνειδητοποιούμε ότι κοινή είναι όλων η μοίρα, ότι κοινός ο αγώνας για απαλλαγή από την κατοχή και γι’ αυτό ως ένας άνθρωπος να μη ξεχνούμε, να θυμόμαστε και να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο, για μια πατρίδα ελεύθερη», σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης.

Ανέφερε ότι η σημερινή μέρα είναι μέρα περισυλλογής και προβληματισμού, καλώντας παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να στραφεί προς την Αγκυρα η οποία με τη στάση της οδηγεί τη διαδικασία του Κυπριακού σε αδιέξοδο.

«Εμείς δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις και δεν στεκόμαστε σε ψευτοδιλήμματα. Τις αποφάσεις μας τις έχουμε πάρει. Είμαστε έτοιμοι για λύση αλλά και προετοιμασμένοι να αντέξουμε. Και θα αντέξουμε μέχρι να την εκμαιεύσουμε τη λύση συνδυάζοντας σωστά εξωτερική πολιτική, αμυντική θωράκιση και αξιοποιώντας τις συγκυρίες», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης.

Ανέφερε ακόμη η διεθνής κοινότητα, για πρώτη φορά εξαιτίας του υποθαλάσσιου πλούτου, έχει γνήσιο συμφέρον το οποίο βαίνει παράλληλα με το δικό μας.
«Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα με υπευθυνότητα, δυναμισμό και αποφασιστικότητα, ενισχυμένοι, κι αυτό ας μη διαφεύγει της προσοχής κανενός, από την επέκταση καλύτερα τον πολλαπλασιασμό του ζωτικού μας Χώρου μέσω των ΑΟΖ εγγύηση της ασφάλειας του Κυπριακού Ελληνισμού αλλά και ένα ακόμα ισχυρό διαπραγματευτικό μας όπλο», είπε ο κ. Ιωαννίδης.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι εγγύηση του μέλλοντος και της προοπτικής μας, είναι ο Ελληνισμός στο σύνολό του, «ο Ελληνισμός που ξέρει από που ερχόμαστε (3000 τώρα χρόνια), πού βρισκόμαστε (38 χρόνια μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή) και πού πρέπει να πάμε».

Μετά την ομιλία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο Χριστόφια και την πολιτική ηγεσία, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, φοιτητικές και άλλες οργανώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα