Τα μηνύματα των κομμάτων για την 28η Οκτωβρίου

10:05 27/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

ΔΗΚΟ

Το Ελληνικό Έθνος και ο απανταχού Ελληνισμός γιορτάζουν και φέτος την 28η του Οκτώβρη, την επέτειο του ηρωικού ΟΧΙ που πρόταξε ο Ελληνικός λαός απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό. Θυμόμαστε και στρέφουμε τη σκέψη μας και φέτος σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας. Τιμούμε και μνημονεύουμε τους νεκρούς ήρωες μας.

Το έπος του `40 μας έχει διδάξει πολλά. Μπορεί ο ελληνικός λαός να βρέθηκε υπό κατοχή, όμως η δίψα για αγώνα για την ελευθερία παρέμεινε άσβεστη μέχρι την τελική δικαίωση. Το έπος του `40, ειδικά για εμάς, που η πατρίδα μας βρίσκεται

υπό κατοχή για 39 χρόνια, αποτελεί πηγή έμπνευσης και άντλησης δύναμης για συνέχιση του μακροχρόνιου αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση του νησιού μας.
Παράλληλα, αντλούμε δύναμη και σθένος για να διεκδικήσουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας και για να ξανακερδίσουμε μια ισχυρή οικονομία και ένα επίπεδο ευημερίας που δικαιούται και αξίζει ο λαός μας.

Ο κυπριακός ελληνισμός παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην προσπάθεια για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Αναμένει από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον διεθνή παράγοντα να στηρίξουν τον αγώνα του, προασπίζοντας τις αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθέριας και των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του. Την ίδια ώρα, ο κυπριακός λαός αναμένει από την Ε.Ε. να δώσει νόημα και περιεχόμενο στην αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης και να στηρίξει την υπερπροσπάθεια που καταβάλλει για διάσωση της οικονομίας του τόπου του.
ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ

Η 28η Οκτωβρίου 1940 μας θυμίζει και μας διδάσκει ταυτόχρονα ότι η ελευθερία και η δημοκρατία κατακτώνται και διατηρούνται με θυσία, αγώνα και συνεχή προσπάθεια.

Σήμερα ο ελληνισμός της Κύπρου καλείται να αντλήσει διδάγματα και παραδείγματα από τους Έλληνες του ’40. Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου πρέπει να μας παραδειγματίσει. Ένας μικρός λαός, κόντρα στους συσχετισμούς δυνάμεων και τις «πραγματικότητες» όρθωσε το αδύνατο ανάστημα του αδιαφορώντας για τις υπέρτερες δυνάμεις του ναζιστικού / φασιστικού άξονα. Η στρατιωτική ήττα ήταν αναπόφευκτη. Όμως ο αγώνας συνεχίστηκε στα βουνά της Ελλάδας και το έθνος κατέγραψε στην ιστορία του το έπος της Εθνικής Αντίστασης. Η στρατιωτική ήττα δεν μετέτρεψε τους Έλληνες του 1940 σε λαό ηττοπαθή και προσαρμοσμένο στην μοίρα του. Ο κυπριακός ελληνισμός μετείχε στην μεγάλη ώρα των Ελλήνων, με την κατάταξη χιλιάδων Κυπρίων στις συμμαχικές δυνάμεις πολεμώντας κατά του χιτλεροφασιμού.
Σήμερα o αγώνας για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος πρέπει να είναι συνεχής και διεκδικητικός. Δεν νοείται λύση του Κυπριακού προβλήματος που να μην στηρίζεται στις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχές για τις οποίες πολέμησαν οι λαοί της Ευρώπης αντιμετωπίζοντας τον φασισμό.

Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι ο σεβασμός όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους σε μια κοινή πατρίδα χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην κατοχή, για την επικράτηση του δικαίου και της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που να απελευθερώνει το λαό και τον τόπο μας από τα δεσμά της ξένης παρουσίας.

Δυστυχώς τις κρίσιμες μέρες που περνά η πατρίδα μας η δυσμενή οικονομική κατάσταση βυθίζει την κοινωνία μας στο μαρασμό. Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο να εμφανίζονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο νοσταλγοί των φασιστικών καθεστώτων που πριν από 73 χρόνια επιτέθηκαν στον Ελληνικό έθνος και το έθεσαν κάτω από σκληρό και εξοντωτικό ζυγό παρά την ηρωική του αντίσταση. Αποτελεί υποχρέωση και καθήκον για κάθε Έλληνα αλλά και για κάθε δημοκρατικό πολίτη, και απαιτούμενη τιμή στους νεκρούς του αντιφασιστικού αγώνα, να απομονωθεί ο ακραίος εθνικισμός και νεοναζισμός.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί τον κυπριακό λαό να διατηρήσει υψηλό φρόνημα διεκδίκησης των δικαίων και των δικαιωμάτων σε μια ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα