Συζητήθηκε στη Βουλή η πρόταση για εφαρμογή τριετών προγραμμάτων φοίτησης

16:55 21/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Η πρόταση του βουλευτή του ΔΗΣΥ και Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Γεώργιου Τάσου για εφαρμογή τριετών προγραμμάτων φοίτησης στα κυπριακά πανεπιστήμια συζητήθηκε την Τρίτη στην Επιτροπή.

Πρόκειται για αυτεπάγγελτη πρόταση του κ. Τάσου με κύρια επιχειρηματολογία τη μείωση του κόστους σπουδών, την πιο σύντομη εισαγωγή των νέων στην αγορά εργασίας, καθώς και την επιβράβευση των άριστων φοιτητών, οι οποίοι έχουν τη διάθεση να ολοκληρώσουν νωρίτερα τις σπουδές τους και να περάσουν πιο γρήγορα

σε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα σπουδών (μεταπτυχιακά).

Την αντίθεσή τους στη συγκεκριμένη πρόταση εξέφρασαν το ΑΚΕΛ και το ΚΣ ΕΔΕΚ, καθώς επίσης εκπρόσωποι των δημόσιων πανεπιστημίων και φοιτητές.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, φοιτητές από διάφορες φοιτητικές οργανώσεις, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να δεχθούν την υποβάθμιση των πτυχίων τους.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας εξέφρασε την εκτίμηση πως θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία τους άριστους μαθητές να μπορούν να αποφοιτούν στα τρία χρόνια, χωρίς να αλλάξει οποιοδήποτε θέμα που αφορά τις πιστωτικές μονάδες – ECTS.

“Δηλαδή”, είπε, “να διατηρήσουμε τις 244 πιστωτικές μονάδες – ECTS και να παραμείνουν, αλλά να έχει το δικαίωμα ένας φοιτητής, χωρίς να τρέχει ξωπίσω τον καθηγητή του να του υπογράφει και να του δηλώνει ότι μπορεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του στα τριάμισι χρόνια”.
Διερωτήθηκε γιατί στην Κύπρο να επιμένουμε στα τετραετή προγράμματα όταν βλέπεις σε 29 χώρες ναδίδεται η ευκαιρία για τριετή φοίτηση.

Σημείωσε πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου έχουν εκφράσει την πρόθεση και τη θέση ότι μπορεί αυτό το θέμα να διευθετηθεί με κάποιες ρυθμίσεις, ούτως ώστε με τα καλοκαιρινά μαθήματα να έχουν αυτή την ευκαιρία οι φοιτητές μας.
Ο κ. Τάσου εξήγησε πως το τριετές πρόγραμμα φοίτησης θα ωφελήσει τα μέγιστα την οικονομία του τόπου, αφού όπως είπε η μείωση του οικονομικού κόστους έχει να κάνει με τη στέγαση, τη σίτιση και τις μετακινήσεις. Πρόσθεσε ακόμα πως το κράτος θα εξοικονομεί 25% της ετήσιας χορήγησης προς τα πανεπιστήμια.

Ταυτόχρονα, είπε πως θα μειωθούν και οι φοιτητικές χορηγίες, καθώς και οι υποτροφίες που δίδονται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Επίσης, είπε πως “το μέτρο αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα ώστε η Κύπρος να γίνει ένα εκπαιδευτικό κέντρο όπως το οραματιζόμαστε και το συζητούμε εδώ και δεκαετίες, γιατί θα έχουν την ευκαιρία οι ξένοι φοιτητές να έρχονται στην Κύπρο και να τελειώνουν με τρία χρόνια”.
Συνέχισε λέγοντας πως το μέτρο θα επιβραβεύσει όλους τους άριστους φοιτητές, οι οποίοι έχουν τη διάθεση και την όρεξη να φοιτήσουν τρία χρόνια και να έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακά επίπεδα.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως οι νέοι επιστήμονες που θα τελειώνουν στα τρία χρόνια θα έχουν την ευκαιρία να μπουν στην εργασία πιο νωρίς και έτσι το κράτος θα εισπράττει και από τις κοινωνικές τους ασφαλίσεις και από το φορολογικό τους φάκελο.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς είπε πως η πρόταση, που έχει κατατεθεί από το ΔΗΣΥ, “αποτελεί στη δική μας αντίληψη ακόμα μια επίθεση κατά του χαρακτήρα της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης”, για να πρόσθεσει πως “η πρόταση αυτή αποτελεί ουσιαστικά κούρεμα της δημόσιας δωρεάν παιδείας και υπόσκαψη της παρεχόμενης εκπαίδευσης, κάτι που υπογραμμίστηκε στη συνεδρία και από τις πανεπιστημιακές αρχές και από τις οργανώσεις των φοιτητών και από άλλα κόμματα”.

“Σε μια τέτοια εξέλιξη”, είπε, “δεν θα υπάρχει ολοκληρωμένη και αποτελεσματική μόρφωση, λόγω του ότι τα προγράμματα σπουδών θα πιεστούν σε χρόνο και ακριβώς λόγω του ότι θα υπάρχει ελλιπής μόρφωση ο κάθε φοιτητής θα είναι πλέον αναγκασμένος για να ολοκληρώσει τη μόρφωση του να ακολουθήσει ένα νέο εξειδικευμένο πρόγραμμα κύκλου σπουδών, τα οποία δεν παρέχονται πουθενά δωρεάν και άρα σίγουρα η συγκεκριμένη πρόταση δεν θα μειώσει το κόστος εκπαίδευσης των φοιτητών, αλλά θα το αυξήσει, αφού θα καταφεύγουν σε μεταπτυχιακά για να ολοκληρώσουν τον κύκλο των σπουδών τους, οπόταν θα είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν επιπλέον δίδακτρα”.
Όπως είπε “εμμέσως πλην σαφώς η συγκεκριμένη πρόταση συνιστά πολιτική πράξης επιβολής διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ την ίδια στιγμή θεωρούμε ότι εξυπηρετούνται με αυτή την πρόταση συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα”.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε πως το Κίνημά του θεωρεί ότι οι επιφυλάξεις που είχε γι` αυτό το ζήτημα έχουν επιβεβαιωθεί και εξέφρασε την άρνησή του σε σχέση με την πρόταση, η οποία έχει κατατεθεί προς συζήτηση.
“Θεωρούμε ότι όταν και εφόσον ο νομοθέτης νομοθετούσε, για τη δημιουργία των δημόσιων πανεπιστημίων, αλλά παράλληλα και για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, τότε υπήρχε μεγάλη συζήτηση και η κατάληξη η οποία ήταν τα τέσσερα χρόνια είχαν και τη δική τους σημασία”, είπε.

Αναφερόμενος στην πρόταση που έχει κατατεθεί, είπε ότι “εκτός του ότι τα παιδιά τα οποία είναι οι φοιτητές θα υποχρεώνονται να συντμήσουν όλα τα μαθήματα, αφού δεν θα μειωθούν βάσει της πρότασης οι μονάδες που θα υποχρεούνται να πάρουν μέσα σε τρία χρόνια αντί τέσσερα, οι ώρες που θα χρειάζονται να εργάζονται θα είναι πέραν των 16 ωρών ημερησίως”.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι “περίπου θα καταλήξουμε να έχουμε φοιτητές που απλά θα καταλήγουν να είναι παιδιά που θα προσπαθούν να πάρουν γνώσεις απλά αποστηθίζοντας και δεν θα έχουμε άτομα που θα τελειώνουν τα πανεπιστήμια και θα γνωρίζουν το αντικείμενο”.

Επίσης, είπε πως “η τοποθέτηση από πλευράς του εγγράψαντος του θέματος ότι με αυτό θα προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε φοιτητές δεν ισχύει, γιατί τα προγράμματα τα οποία έχουμε στα δημόσια πανεπιστήμια τα προπτυχιακά είναι στην ελληνική γλώσσα, άρα το μόνο πράγμα το οποίο θα κερδίσουν και οι μόνοι που θα κερδίσουν είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια”.

Keywords
Τυχαία Θέματα