Συζήτηση στο Φόρεϊν Όφις για την Κύπρο με αντιπροσωπεία της παροικίας

19:07 10/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνάντηση στο Φόρεϊν Όφις με τη διευθύντρια του Γραφείου για την Ευρώπη Τζιλ Μόρις είχαν την περασμένη Πέμπτη παράγοντες της ελληνοκυπριακής παροικίας του Λονδίνου.

Κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν σκέψεις για το πώς η διασπορά θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στα ζητήματα που αφορούν στην Κύπρο και πώς το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν η ενδυνάμωση της σχέσης Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου, η αντιμετώπιση της οικονομικής

κρίσης στο νησί και οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού.

Σε επιβεβαίωση των ιστορικών και ισχυρών διμερών δεσμών, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στην παροχή τεχνικής βοήθειας από τη βρετανική κυβέρνηση προς την κυπριακή για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, όπως και στην πολυάριθμη παρουσία Κυπρίων μεταναστών και φοιτητών στη Βρετανία, αλλά και Βρετανών τουριστών και κατοίκων στην Κύπρο.

Όσον αφορά το Κυπριακό, η παροικιακή αντιπροσωπεία αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις που απορρέουν για τη Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη, στην αρνητική στάση της Τουρκίας και στα θέματα των εγκλωβισμένων και των αγνοουμένων. Στην παρουσία του Βασίλη Μαύρου, προέδρου του Συνδέσμου Αμμοχώστου Η.Β. και της Ένωσης Κυπρίων Αγγλίας, η συζήτηση περιστράφηκε ειδικότερα γύρω από το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου και του λιμανιού της. Αναφέρθηκε ότι η απόφαση 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει προσυπογραφεί και από το Ηνωμένο Βασίλειο και σημειώθηκε ότι η παράδοση της πόλης της Αμμοχώστου και του λιμανιού της στους νόμιμους κατοίκους της ήταν προτεραιότητα στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στις Διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία εισηγήθηκε ότι κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις για την Αμμόχωστο θα πρέπει να αναλάβει η Βρετανία και δη το Φόρεϊν Όφις, με τη σημείωση ότι μια ενδεχόμενη επιστροφή της πόλης θα ωφελούσε και την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά και θα μεγιστοποιούσε τις πιθανότητες για ευημερία και ειρήνη. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της θα λειτουργούσε ως καταλύτης μιας γενικής συμφωνίας για τη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Μαύρου είπε ότι η ανάγκη να γίνουν αναπτυξιακά και επιδιορθωτικά έργα για να χτιστεί η πόλη της Αμμοχώστου θα προσέφερε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Επίσης οι δύο κοινότητες θα καρπώνονταν σημαντικά οικονομικά οφέλη ειδικά τώρα που η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση.

Η κ. Μόρις από την πλευρά της δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων, υποσχόμενη περισσότερες ανάλογες συναντήσεις στο μέλλον.

Την ελληνοκυπριακή αποστολή απάρτιζαν πέρα από τον κ. Μαύρου οι Μαίρη Καραολή (αντιπρόσωπος του Συνδέσμου Ριζοκαρπάσου), Νίκος Κουνουπιάς (αντιπρόσωπος του Lobby for Cyprus), Νεοκλής Νεοκλέους (πρόεδρος του Συνδέσμου για τους Αγνοούμενους από την τουρκική εισβολή), Αλίσια Χρυσοστόμου (διευθύντρια Κυπριακών Κοινοτικών Σπουδών στο Metropolitan University του Λονδίνου), Νόελ Ιωσηφίδης (ιδιοκτήτης/διευθυντής του τουριστικού γραφείου Sunvil) και ο καθηγητής Νεόφυτος Λοϊζίδης. Παρούσα στη συνάντηση ήταν η ηγεσία της Υπάτης Αρμοστείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αντιπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις για την Κύπρο, καθώς και αντιπροσωπεία της βρετανικής κυβέρνησης από την Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα