Κάθε πόλη και Ταξίμ στην Τουρκία

Χθες η αστυνομία χρησιμοποίησε και πάλι βία στα Άδανα και στην Άγκυρα για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους, νέους κυρίως στην ηλικία, οι οποίοι για να γλυτώσουν από τα δακρυγόνα για τις ρίψεις νερού κατέφυγαν σε σοκάκια γύρο από την πλατεία Κιζιλάι στην Άγκυρα.

Ακόμη μια επιχείρηση της αστυνομίας έλαβε χώρα στο πάρκο Κογιουλού προκειμένου να διαλύσει τις σκηνές που είχαν στήσει ομάδες νέων οι οποίοι στηρίζουν το κίνημα της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.

Στα Άδανα οι αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν μια πορεία να συναντηθεί με άλλους διαδηλωτές

που νωρίτερα είχαν δεχθεί επίθεση από υποστηριχτές του κυβερνώντος κόμματος του ΑΚΡ. Οι αστυνομικοί στην αρχή τους ενημέρωσαν ότι δεν έχουν την άδεια να διαδηλώσουν και όταν το πλήθος αρνήθηκε να υπακούσει δέχθηκε δακρυγόνα και ρίψεις νερού από τα ειδικά οχήματα.

Δέκα χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές στην Σμύρνη. Υπήρξαν μικροσυμπλοκές με αντίπαλες ομάδες που διήρκεσαν για λίγο και στη συνέχεια η πορεία τους εκτυλίχθηκε ειρηνικά.

Στην Κωνσταντινούπολη δεκάδες χιλιάδες ήταν και πάλι οι διαδηλωτές οι οποίοι οργανώνουν και νέες κινητοποιήσεις για τις μέρες που έρχονται, δημιουργώντας ένα ακόμη πιο πολωμένο κλίμα, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «Υπάρχει ένα όριο στην υπομονή, και εκείνοι που παίζουν με την πολιτική και κρύβονται πίσω από τους διαδηλωτές θα πρέπει πρώτα να μάθουν τι σημαίνει πολιτική»

Οι διαδηλωτές, των οποίων η αρχική αντίδραση αφορούσε στην ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ και της δημιουργίας εκεί ενός εμπορικού κέντρου, έχουν στρατοπεδεύσει σε σκηνές, ελέγχουν πλέον ένα μεγάλο μέρος γύρω από την πλατεία. Ωστόσο τα αστυνομικά οχήματα με την δυνατότητα ρίψης νερού διατηρούνται εκεί μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Εν τω μεταξύ οπαδοί αντίπαλων ποδοσφαιρικών ομάδων, της Φενέρ Μπαχτσέ, της Γαλατά Σαράι και της Μπεσίκτας, παραμέρισαν τις διαφορές τους και ενώθηκαν με τους διαδηλωτές της πλατείας Τακσίμ.

Παράλληλα η αστυνομία διαψεύδει ότι το κύμα αυτοκτονιών μεταξύ αστυνομικών που ξεκίνησε μαζί με τις διαδηλώσεις συνδέεται με τα γεγονότα στην Τουρκία.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου των αστυνομικών δήλωσε ότι οι αυτοκτονίες σχετίζονται με τις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί, κάτι που το γραφείο Τύπου της τουρκικής αστυνομίας διέψευσε.

«Κανείς από το προσωπικό μας δεν αυτοκτόνησε εξαιτίας των περιστατικών για το πάρκο Γκεζί».

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δύο μέλη του προσωπικού μας αυτοκτόνησαν για οικογενειακούς λόγους, ένα εξαιτίας ψυχολογικών προβλημάτων και ένα επειδή ο αδελφός του δεν πέρασε τις εξετάσεις ένταξης στο αστυνομικό σώμα. Συνολικά, τέσσερα μέλη του προσωπικού μας αυτοκτόνησαν» ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Φαρούκ Σεζέρ, επικεφαλής του συνδικάτου των αστυνομικών, δήλωσε ότι οι αυτοκτονίες οφείλονται στην πίεση που δέχονται οι αστυνομικοί το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των διαδηλώσεων. «Η βία που βλέπετε στο τέλος αντικατοπτρίζει τη βία που δέχονται οι αστυνομικοί. Δεν υφίστανται απλά τη βία των διαδηλωτών, αλλά και εκείνη που προέρχεται από το γεγονός ότι μπορεί να εργάζονται 120 ώρες συνεχώς. Η αστυνομία υποβάλλεται σε βία εντός του κατεστημένου» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί που έχουν αποσπασθεί για τις διαδηλώσεις εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και πολλοί από αυτούς δεν έχουν ούτε κρεβάτι για να κοιμηθούν.

Σημειώνεται ότι από τις 31 Μαΐου που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, χιλιάδες έχουν τραυματισθεί και εκατοντάδες έχουν συλληφθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα