Συρρικνώθηκε εκ νέου η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία

20:17 9/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Νέα συρρίκνωση παρουσίασε τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, με την οικονομική δραστηριότητα να υποχωρεί σε όλους τους σημαντικούς τομείς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, ενώ το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε τον Οκτώβριο λόγω της αυξημένης ζήτησης για εισαγωγές από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 1,2% τον Οκτώβριο, μετά τη συρρίκνωση της κατά 0,7% το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με προκαταρτικά στοιχεία του γερμανικού Υπουργείου Οικονομίας.

Η οικονομική δραστηριότητα

μειώθηκε σε όλους τους τομείς, με την παραγωγή του τομέα της Μεταποίησης να υποχωρεί κατά 1,1%, την παραγωγή του κατασκευαστικού τομέα να συρρικνώνεται κατά 1,7% και την παραγωγή ενέργειας να συρρικνώνεται κατά 1,9%, σημειώνει το Υπουργείο.

Το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου με εξαίρεση τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία συρρικνώθηκε κατά 0,5%, σε σύγκριση με τους δύο προηγούμενους μήνες, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομίας.

Σε μηνιαία βάση, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1,7%, ακολουθώντας τα απογοητευτικά στοιχεία της περασμένης Παρασκευής που έδειξαν ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες κατέγραψαν τον Οκτώβριο τη μεγαλύτερη μείωση του τελευταίου έτους, περίπου.

Εξάλλου, τα στοιχεία για το εμπόριο δημιούργησαν ικανοποίηση τόσο στη Γερμανία όσο και στους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2,9% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 0,2%, με το πλεόνασμα να ανέρχεται 16,8 δισεκατομμύρια ευρώ – μικρότερο από τις προβλέψεις για πλεόνασμα 18,0 δισ. ευρώ.

Σε μη προσαρμοσμένη βάση, οι γερμανικές εξαγωγές ανήλθαν στα 99,10 δισεκατομμύρια ευρώ τον Οκτώβριο, στοιχεία που αποτελούν μηνιαίο ρεκόρ.

Οι εισαγωγές από την Ευρωζώνη αυξήθηκαν 3,4%, σε ετήσια βάση.

“Οι επενδύσεις ανακάμπτουν και τα νοικοκυριά ξοδεύουν περισσότερα. Αυτό σημαίνει ότι οι εισαγωγές επιταχύνονται σε σχέση με τις εξαγωγές… και τώρα βλέπουμε πλέον την ανάπτυξη να μην βασίζεται αποκλειστικά στις εξαγωγές”, δήλωσε ο Stefan Schilbe, οικονομολόγος στην HSBC Trinkaus.

Η Γερμανία δέχθηκε επικρίσεις για το ότι στηρίζεται υπερβολικά στο εξωτερικό της εμπόριο και ότι διατηρεί υψηλό πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε μια εποχή που η οικονομία της Ευρωζώνης χρειάζεται στήριξη.

Επικρίσεις δέχθηκε και από την Ουάσιγκτον ότι το Βερολίνο πρέπει να κάνει περισσότερα για να τονώσει την εγχώρια ζήτηση και ότι η εξάρτηση της στις εξαγωγές πλήττει την παγκόσμια οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα