Συρρίκνωση 6,2% της οικονομίας της Ελλάδας

17:22 13/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,2% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2012 σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, μια ύφεση που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η Κυβέρνηση προσπαθεί να βρει από πού θα κάνει περικοπές δισεκατομμυρίων ευρώ για να διατηρήσει τη ροή των διεθνών κονδυλίων διάσωσης.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, η οποία περνά τον πέμπτο συνεχή χρόνο οικονομικής ύφεσης, υποφέρει από επίπεδα

ανεργίας ρεκόρ, με σχεδόν έναν στους τέσσερις Ελληνες να είναι χωρίς εργασία, γεγονός που υποσκάπτει τις προσπάθειες για αύξηση των εσόδων και μείωση του προϋπολογισμού.

Η Αθήνα επιθυμεί να πείσει τους εταίρους της στην ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για τη θέλησή της να επαναφέρει το σχέδιο οικονομικής προσαρμογής στο σωστό δρόμο, πριν να αιτηθεί τροποποιήσεις και περισσότερο χρόνο έτσι ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες των νέων περικοπών.

Ομως, η καθυστέρηση που σημειώνεται στην βελτίωση των δημοσιονομικών που οφείλεται στις πολιτικές λιτότητας σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στη ρευστότητα και την παρατεταμένη αβεβαιότητα πιθανόν να διατηρήσει την οικονομία σε πλήρη ύφεση.

«Εκτιμούμε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7,1% το 2012 και κατά 2,4% το 2013, λόγω των περαιτέρω σημαντικών μειώσεων στα διαθέσιμα εισοδήματα, της αυξανόμενης ανεργίας και της κατακόρυφης πτώσης της επενδυτικής δραστηριότητας», ανέφερε ο οικονομολόγος της Eurobank Θεόδωρος Σταματίου.

Η ανεργία στην Ελλάδα σκαρφάλωσε φέτος στο 23,1%, ενώ στις ηλικίες 15-24% σχεδόν το 55 % είναι άνεργοι, μια απελπιστική κατάσταση που τροφοδότησε τη δημοτικότητα των αντι-μνημονιακών κομμάτων στις τελευταίες εκλογές στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα